Ministarstvo tvrdi da nema razloga za brigu zbog prodaje Avala filma!

 
  • 0

Ministarstvo kulture navodi da to što novi vlasnik Avala filma, izvesna firma "Filmvej" doo, nad filmskom građom Avala filma sada ima pravo svojine, ne znači da sme da je koristi u svrhe koje nisu u skladu s njenom prirodom, namenom i značajem ili na način koji može dovesti do njenog oštećenja

Prodajom stečajnog dužnika Avala filma "filmska građa ni na koji način nije ugrožena i nema mesta bojazni da će pomenuti filmski fond biti uništen", saopštilo je danas Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

FILMSKA POBUNA: Sprečite prodaju Avala filma Amerima, srpsko filmsko blago u opasnosti!

Zakon o kulturnim dobrima jasno definiše da kulturna dobra mogu biti u svim oblicima svojine, ali da je vlasnik dužan da čuva, održava i koristi filmsku građu u skladu sa merama zaštite koje utvrdjuje Jugoslovenska kinoteka, navodi se u saopštenju.

Zakonskim odredbama precizirano je i da "vlasnik ne sme da koristi filmsku građu u svrhe koje nisu u skladu s njenom prirodom, namenom i značajem ili na način koji može dovesti do njenog oštećenja".

- Ne sme ni da rasparčava zbirke, kolekcije i fondove filmske građe bez utvrđenih uslova i saglasnosti Jugoslovenske kinoteke, kao ni da ustupa filmsku gradju na korišćenje stranom državljaninu bez dozvole Ministarstva kulture i informisanja - dodaje se u saopštenju.

Printscreen: APR Printscreen: APR

OTKRIVAMO KO JE ZAISTA KUPIO AVALA FILM: Osnovao firmu pre mesec dana sa samo 60 hiljada dinara?!

Ministarstvo podseća da, u skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima, nije došlo do bilo kakvog ugrožavanja filmske građe u Centar filmu, Dunav filmu ili Union filmu, koji su svoju vlasničku strukturu promenili u ranijem periodu.

Javnosti je u potpunosti dostupan njihov filmski fond, tako da publika i dalje nesmetano može da gleda remek-dela, poput filmova "Maratonci trče počasni krug", "Ko to tamo peva", "Otac na službenom putu", "Sjećaš li se Doli Bel", "Majstor i Margarita", "Jutro", "Kad budem mrtav i beo", "Zaseda", "Nacionalna klasa", "Buđenje pacova", "Specijalno vaspitanje", "Poseban tretman"...

GASI SE "AVALA FILM": Likvidacija srpskog Holivuda u martu

Takođe je saopšteno da je Komisija za vanredni nadzor koju je formiralo Ministarstvo kulture i informisanja utvrdila da Jugoslovenska kinoteka nije donela nijedno rešenje kojim se neko delo utvrđuje za kulturno dobro, i to ne samo u slučaju Avala filma, već i iz celokupne svoje arhive.

Osim toga, Komisija je utvrdila da Jugoslovenska kinoteka nikada nije formirala Registar kulturnih dobara niti Centralni registar filmske građe, koji su propisani rešenjem o zaštiti.

- Uprkos tome, zahvaljujući merama vanrednog nadzora, koje je Ministarstvo kulture i informisanja preduzelo prvi put u svojoj istoriji, zaštita kulturnih dobara i filmske građe biće izvršena na propisan i adekvatan način - navodi se u saopštenju.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ministarstvo napominje i to da Avala film nije ugašen, već da je ova kompanija izašla iz stečaja, "što otvara sasvim nove perspektive poslovanja u odnosu na firmu u stečaju, čiji dugovi iznose tri miliona evra i u čijim devastiranim prostorijama je poslednji film snimljen daleke 1997. godine".

UDRUŽENJE FILMSKIH UMETNIKA: Postoje rešenja za spas "Avala filma"! (FOTO)

- Krajnje su neodmerene i paušalne tvrdnje da će u budućnosti biti moguća privatizacija i nekih nacionalnih institucija kulture od najvećeg značaja. Pravni poredak države Srbije apsolutno isključuje mogućnost za tako nešto - zaključuje se u saopštenju.

(Telegraf.rs/Izvor: Tanjug)

Video: Na moto-putu kod Gazele lančani sudar 8 vozila

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA