Evrozona tone u recesiju, Srbija za sada bezbedna

Višegodišnji problemi s dužničkom krizom u zemljama EU uslovili su da evrozona, drugi put u poslednje tri godine uđe u recesiju. Srbija može i da profitira, kaže ekonomista Milan Kovačević

  • 0

Na evropskim berzama, sunovrat akcija i pad evra ukazuju na to da evrozona ulazi u recesiju, drugi put u poslednje tri godine. Tako je evro u odnosu na švajcarski franak pao ispod granice od 1,20 franaka. U Španiji nezaposlenost raste, u Francuskoj kažu da aktivnosti na evropskim berzama padaju, a prognoze nisu dobre ni za Grčku, Italiju, Portugaliju...

Ekonomista Milan Kovačević, međutim, kaže da Srbija ne treba da strahuje i da u evrozoni nema ničeg posebno dramatičnog što bi moglo izazvati probleme ovde.

- Sve je to očekivano, jer su ti problemi najavljeni odavno. Srbija je bezbedna i pomenute stvari za sada ne bi trebalo ozbiljnije da nas poremete. Od nas samih zavisi koje ćemo poteze vući i kojim novim tržištima se okrenuti - objašnjava ovaj ekonomista.

Kovačević kaže da bi Srbija od pomenutih problema najveću pažnju trebala da usmeri na Italiju, jer je ona naš veliki ekonomski partner.

- Srbija bi iz svega mogla čak i da profitira, jer bi fabrike u pomenutim zemljama mogle da svoja ulaganja prebace na druga tržišta u Istočnoj Evropi, a tu smo i mi. Najbolji primer je dolazak Fijata u Srbiju - ističe naš sagovornik.

U pokušaju da umanji kreditnu krizu, Evropska centralna banka je prethodnih meseci kupovala obveznice prezaduženih zemalja i bankarski sektor pomogla s više od 1.000 milijardi evra.

(D. Zlojutro)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA