ENGLEZ OBJASNIO KAKO IZGLEDAJU TURBO-FOLKERKE: A, onda otpevao srpski šlager! (FOTO) (VIDEO)

 
  • 24

Malk Bridžer koji je oduševio Srbe obradom Stingovog hita "Englishman in New York" priča o ljubavi prema Srpkinji, odlascima u crkvu Svetog Marka, Crvenoj zvezdi, ali i kako se osećao kada je prvi put video druga na stolu na svadbi, popio gutljaj rakije, čuo srpsku psovku, i video turbo-folkerku

Klasični britanski šarmer Malk Bridžer koji je oduševio Srbe obradom Stingovog hita "Englishman in New York" ubacivši u svoju autorsku stvar "Englez u Beogradu" - "pivo", "rakiju" i "sarmu" već deset godina živi na Zvezdari kod "Olimpa", i odatle, kaže ne planira nikada da ode!

Ovog muzičara kojeg bismo "na prvu loptu" onako izdaleka opisali kao svojevrsni miks Dejvida Bouvija i Džonija Rotena u srpsku prestonicu dovela je ljubav prema jednoj prelepoj Srpkinji po imenu Aleksandra.

Sreli su se, u bazenu, u Egiptu. Plivajući mu je dobacila: "Hej ti tetovirani!", na šta se okrenuo jedan drugi Britanac koji se u isto vreme našao u blizini:

NASMEJAĆE VAS DO SUZA: Evo kako je otkačeni Englez video Beograd! (VIDEO)

- Kada sam shvatio da zove mene, nisam mogao da poverujem! Od tog momenta u bazenu, koji se zbio pre desetak godina, postali smo nerazdvojni. Aleksandra je nažalost pre nekoliko meseci preminula od moždanog udara... Sve se odigralo u nekoliko dana. Nisam mogao da poverujem. I dalje ne znam kako ću bez nje - počinje priču za Telegraf Malk dodajući da joj je po pravoslavnim običajima zapalio sveću na Veliki petak u crkvi Svetog Marka, kao i da se nedavno kada je u obližnjem supermarketu čuo "njihovu" pesmu "Lane moje" - rasplakao.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Baš kao i u Aleksandru, Malk se pre desetak godina na prvi pogled zaljubio i u Srbe.

- Odmah su mi se svidele - pihtije, sarme, ćevapi, rakija... Samo što mislim da je rakija bolja što se češće pije - priča uz osmeh Malk nastavljajući - Jedino što mi nikako ne ide je srpski jezik. Išao sam i na časove, ali ne vredi. Nikada neću zaboraviti kako su neki Rusi pored mene stigli do bog te pita kog nivoa, dok sam ja još uvek čamio na "prvoj stranici". U stvari, mnogo više toga sam naučio sedeći u kafani pored škole i razgovarajući s ljudima, nego na tim časovima.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

O tome kako je nastala pesma "Englez u Beogradu" Bridžer kaže:

- Pre tri-četiri godine, Aleksandra i ja smo na putu ka čajdžinici sasvim slučajno naišli na pravoslavnog sveštenika koji je prodavao čajeve. Odmah smo počeli da ćaskamo i na moju opasku kako sam ja zapravo "Englez u Beogradu", on je odvratio: "Kao Sting"! Tu mi je sinula ideja da bih s momcima iz mog benda mogao da obradim tu stvar i tako je nastala pesma koja se, vidim, mnogima dopala... Tekst sam napisao u šeretskom maniru, onom koji povezuje Britance i Srbe... Mislim, zar nemamo sličan smisao za humor? Pa, da nije tako ne biste onoliko voleli "Mućke" i "Monti Pajtonovce", zar ne? Video smo, pak, snimili na mojim omiljenim lokacijama - Cvetkovoj pijaci, u Knez Mihailovoj, kafani "Zlatno brdo", koja nažalost više ne postoji...

Dok razgovaramo sa Malkom u jednom od kafića iz njegovog komšiluka pada nam na pamet da sa bivšim Londoncem, kojeg možete da sretnete na svirkama u "Trianglu" zapodenemo igru "brzih pitanja". On, naravno, odmah pristaje.

Kako ste odreagovali kada ste prvi put čuli turbo-folk?

Foto: Facebook/sekulicgoga Foto: Facebook/sekulicgoga

- Bilo je to u vreme kada sam se vratio s puta iz Egipta. Podsećalo me je na ono što sam tamo imao prilike da čujem. Inače, turbo-folkerke mi izgledaju sve isto - žene različite dobi sa podjednako velikim grudima koje pevaju jednu te istu pesmu!

Guča ili Egzit?

Foto: Tanjug/Nenad Milošević Foto: Tanjug/Nenad Milošević

- Guča je preglasna za moj ukus. Ja sam čovek koji obožava EKV (iako ne razumem nijednu jedinu reč), Leb i sol i Indekse.

Kako ste odreagovali kad ste probali prvi put rakiju?

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

- Bila je to domaća šljivovica i to žestoka! Mislim da je u ispijanju rakije važno da iza prve odmah popijete - drugu i onda ide lagano... Sad kad razmislim jedino što mi ovde nedostaje je - londonsko braon pivo. Ostalo sve imate!

Da li ste nekada bili na pravoj srpskoj svadbi?

Foto: AP Foto: AP

- Bilo mi je čudno kada sam video ljude kako igraju na stolu, a onda... Mislim da sam i ja igrao na nekom stolu, samo se toga ne sećam (smeh).

Koje srpske psovke znate?

Foto: Freeimages.com/ross666 Foto: Freeimages.com/ross666

- Psovke prvo naučite kada dođete u neku zemlju. Ja sam odmah naučio: "U pi*ku materinu" i "Ne za*ebavaj brate"!

Zašto su Srpkinje lepše od Engleskinja?

Foto: beogradnocu.com Foto: beogradnocu.com

- Zato što prosečna Srpkinja izgleda kao najlepša Engleskinja! Sviđa mi se kako se oblačite (osim naravno turbo-folkerke).

Kako vam je izgledalo kada ste prvi put otišli na srpsku slavu?

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Prvi put sam bio kod rođaka moje žene na slavi Sveti Nikola i to svega nekoliko dana pošto sam stigao u Beograd. Ono što me je zaprepastilo bila je količina hrane na stolu. Ali čovek se na dobro, lako navikne! Inače, moja slava je Sveti Stefan, a svaka srpska slava me podseća na onu čuvenu - "Ivkovu slavu"!

Za koga navijate kada igraju Novak Đoković i Endi Mari?

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Za Novaka Đokovića! Obožavam tog momka!

Za koga navijate Partizan ili Crvenu zvezdu?

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

- Za Crvenu zvezdu, a imam i člansku kartu Hajduka! Bio sam na derbiju dva puta, i oba puta je rezultat bio 0:0! Za razliku od engleskih derbija, srpski su daleko strastveniji. Englezi su nekako postali suviše uglađeni.

Kako je najlakše iznervirati Srbina?

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

- Stanite im na put dok voze! Neće proći ni dve sekunde, a počeće da trube i da vas psuju!

A Engleze?

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Kada vide Endija Marija kako ističe škotska obeležja, a pritom predstavlja Veliku Britaniju!

Ima li išta što vam smeta u Beogradu?

Foto: Tanjug/Nenad Milošević Foto: Tanjug/Nenad Milošević

- Mnogo starih automobila kojima se nemilosrdno zagađuje okolina.

Pošto je stoički izdržao naše "rešetanje", na rastanku pitamo Malka još samo kakvi su mu planovi?

- Svirao sam sa Kikijem Lesendrićem na Egzitu pre nekoliko godina, napisao mu četiri pesme za povratnički album, uradio devet stvari za Đorđa Davida, sarađivao sa Čolinim bubnjarem Markom Kuzmanovićem... U planu mi je da objavim svoj album, a možda i da ponovo zaigram u nekom srpskom filmu, s obzirom na to da sam se već oprobao kao Nemac Hans u "Zduhaču" - uz zagonetni osmeh nam poručuje Malk dobacujući da obožava "Ko to tamo peva" i "Mi nismo anđeli".

Poslušajte Malka kako peva naš "narodnjak":

(Katarina Vuković)

Video: Na moto-putu kod Gazele lančani sudar 8 vozila

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA