GDE ĆE NEGO KOD SRBA: Hrvatima jeftinije da se leče, nego da se liječe!

 

"Kafetin" čija je cena u Srbiji 120 dinara, Hrvate u "lijepoj njihovoj" košta 267 dinara, zbog čega po lekove dolaze u Srbiju, jer su ovde više nego duplo jeftiniji

Činjenicu da se lekovi u Srbiji prodaju po višestruko nižim cenama od onih koje važe u ostatku Evrope, koriste i Hrvati, koji kod nas najčešće kupuju lekove protiv prehlade, gripa, zubobolje, glavobolje, ali i antibiotike, lekove za pritisak i bolesti srca, antidepresive...

Jedan hrvatski dnevni list sproveo je istraživanje koje je pokazalo da je u Hrvatskoj lakše "lečiti se" nego "liječiti se", kao i da kafetin koji je za prosečnog Hrvata važio za najjeftiniji lek, to nije otkad su uporedili njegovu cenu u svojoj zemlji, sa onom po kojoj ga mogu kupiti Srbi i Bosanci u svojim državama.

JEFTINIJI LEKOVI: Cena svakog trećeg niža za 15 odsto!

"Bajerov aspirin" od 100 miligrama kod nas košta 296 dinara, odnosno 18.35 kuna, dok je u Hrvatskoj 38.09 kuna, ili 602 dinara.

"Kafetin" čija je cena u Srbiji 120 dinara, Hrvate u "lijepoj njihovoj" košta 267 dinara.

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

- Srbija generalno ima najjeftinije lekove, ali isto tako, kad uzmemo u obzir prosečne cene u svim zemljama bivše Jugoslavije, i naše zarade su najniže. Hrvatska i Slovenija su po tom pitanju neuporedivo skuplje - kaže Zulfer Bahtijari, farmaceut jedne beogradske apoteke.

Lekovi u Srbiji su dodatno pojeftinili i u odnosu na region, kad je 1. januara počela da se primenjuje nova Lista lekova, sa koje je cena polovina lekova snižena 10 do 62 odsto.

Predsednik Skupštine Udruženja privatnih apotekara Srbije Dragutin Rajevac objašnjava da lekove u Srbiji kupuju obično oni Hrvati koji žive blizu granice.

- Ne radi se ni o kakvoj masovnoj pojavi, neće nam pokupovati sve lekove - kroz šalu napominje Rajevac.

Foto-ilustracija: Foter/psyberartist Foto-ilustracija: Foter/psyberartist

On je istakao da niske cene lekove kod nas nisu dobra stvar.

- Lekovi su kod nas jeftiniji nego bilo gde u Evropi. Cene su nekoliko puta padale, i nisu rasle čak ni kad su skakali evro i švajcarski franak. Kad u takvim situacijama ne dođe do poskupljenja, to osiromašuje proizvođača, jer niske cene dovode do toga da ga fabrika ne proizvodi, a i ako ga proizvodi, postavlja se pitanje kvaliteta tog proizvoda. Isto tako, samo kod nas je marža 12 odsto - nigde u svetu ona nije ispod 25 odsto, osim u Sloveniji u kojoj postoji klizna marža, od 9 do 30 odsto, pa ona niža važi za skuplje, a viša za jeftinije medikamente - objašnjava Rajevac.

(Telegraf.rs/ Izvor: Naše novine)

Video: Promocija knjige "Rok Panteon".

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vrach

    20. april 2015 | 01:33

    Svaka cast za naslov hahahahahahaha ne mogu da prestanem da se smejem.

  • Hercegovac

    21. april 2015 | 12:58

    Slatka mala ivy možda to što govoriš i jeste tačno, ali da niste izdali svoje korijene 91 ti bi bila lijepa Srpkinja, a ne lijepa krvatica. Mogla bi da studiraš u zg u SRBIJI na jeziku koji se zove Srpski. Ljeto stiže i ukvasićeš guzu vrlo brzo ne znajući da si u SRPSKOM MORU na SRPSKOJ ZEMLJI

  • Ivy

    20. april 2015 | 12:38

    A kvaliteta je nikakva, kao i opcenito vas zdravstveni sustav. Bez uvrede, ali zdravstvo vam je tromo i korumpirano. Mislim da ste vi jedna od rijetkih zemalja gdje postoji visak lijecnika, sto govori i da to i nije prezahtjevan fakultet. Sumnjam da ce Hrvatska ikad biti u takvoj poziciji da ima visak jer je selekcija rigorozna i doslovno propisas krv dok zavrsis medicinu. Za pocetak, nema puno onih koji se uopce odluce upisati, a da ne govorim o konacnom broju onih koji i zavrse. Vi imate i drukcije rijesenu specijalizaciju, sto je po meni problem. U Hrvatskoj su i bolnice (a i fakulteti) puno bolje opremljeni, sto i ne cudi jer mi po glavi stanovnika izdvajamo i do 4 puta vise od vas, a na razini drzave, ako se ne varam, cak 5 puta vise. Kvaliteta zdravstva se ocituje i u ocekivanom trajanju zivota, a kod vas je par godina krace nego kod nas. Moja procjena je da su Slovenci tu ipak najbolji, a mi smo iza njih. Vi tek krecete sa mjerama i reformama i to se vidi u svakom segmentu. To sto imate jeftinije lijekove nije dobro jer je jeftinije uglavnom i losije. Ako kupite lijek npr. u Njemackoj i Srbiji (isti proizvodjac, samo je uvezen), garantiram da je lijek u Srbiji manje kvalitetan, da nije prosao toliko provjera i naravno puno je jeftiniji jer je "prilagodjen" trzistu. Lijekovi iz "domace proizvodnje" mogu biti jeftiniji, ali opet podizanjem kvalitete, podize se i konacna cijena. Ukratko, koliko para, toliko muzike!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA