UBRZO IZLAZAK IZ REKONSTRUKCIJE: RTB Bor unapred predao sudu u Zaječaru plan reorganizacije preduzeća!

 
  • 0

Kombinat bakra spremno čeka izlazak iz restrukturiranja procesa koji je u borskoj kompaniji trajao više od deset godina (od 2004.), a uveden je kao neminovnost zbog nagomilanih dugovanja kompanije od 1960. do 2009. godine.

RTB Bor nadležnim organima u zakonskom roku predao unapred pripremljeni plan reorganizacije preduzeća (UPPR), dokument koji, ukoliko bude usvojen, ovoj kompaniji omogućava izlazak iz restrukturiranja.

– UPPR je ne samo prilika da se namire poverioci i reše višedecenijski dugovi, već i da RTB Bor nastavi da radi i da postane jedna od vodećih kompanija u Srbiji. Čvrsto verujemo da će UPPR biti usvojen i to zbog toga što ovaj dokument pokazuje, i dokazuje, opstanak RTB-a Bor na tržištu, a i zato što stari poverioci njegovom realizacijom mogu da dobiju mnogo više no što bi dobili u slučaju bankrota kompanije. – izjavio je Spaskovski.

- Ovim dokumentom treba da se urede svi istorijski i tekući odnosi sa poveriocima čija potraživanja postoje u evidencijama zavisnih preduzeća RTB-a Bor na dan 31.12.2014., a nijedan poverilac nije zaboravljen – izjavila zamenica generalnog direktora RTB-a za ekonomska pitanja.

Foto: Promo RTB Bor Foto: Promo RTB Bor

Rudarsko-topioničarski basen Bor nalazi se u završnoj fazi postupka restrukturiranja, procesa koji je u borskoj kompaniji trajao više od deset godina (od 2004.), a uveden je kao neminovnost zbog nagomilanih dugovanja kompanije od 1960. do 2009. godine.

U tom periodu, kako je na konferenciji za novinare rekao generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski, „istorijski dug“ Basena dostigao je cifru od 700 miliona evra, a reč je o istorijskom nasleđu jer je u toj cifri, između ostalog, sadržana vrednost stare topionice u Boru, koja će biti srušena ovih dana.

Foto: Promo RTB Bor Foto: Promo RTB Bor

- U tih 700 miliona evra duga nalazi se i deo koji je ugrađen u Đerdap, u prugu Bor-Majdanpek, u put Bor-Paraćin, u stanove u kojima Borani i Majdanpečani danas žive. Taj dug, iako je u trenutku nastanka sigurno imao svoje opravdanje, bio je očigledno preveliki balast za proizvodnju koja je tada u kombinatu bakra ostvarivana. Proces restrukturiranja koji je uveden 2004. godine omogućio je RTB-u zaštitu od poverilaca i ta dugovanja su bila blokirana. S obzirom na to da RTB Bor poslednjih pet godina posluje pozitivno, smatrali smo da je pravi trenutak da se konačno reše sve njegove obaveze iz prošlosti, a ujedno da se reši i pravni status kompanije. RTB Bor je, zato, poštujući odredbe Zakona o privatizaciji, nadležnim organima u zakonskom roku predao Unapred pripremljeni plan reorganizacije preduzeća (UPPR), dokument koji, ukoliko bude usvojen, RTB-u Bor omogućava izlazak iz restrukturiranja. Jer, UPPR je ne samo prilika da se namire poverioci i reše višedecenijski dugovi, već i da RTB Bor nastavi da radi i da postane jedna od vodećih kompanija u Srbiji – rekao je Blagoje Spaskovski.

Foto: Promo RTB Bor Foto: Promo RTB Bor

Pored pomenutog pozitivnog poslovanja koje RTB Bor ostvaruje u poslednjih pet godina, borska kompanija danas ima redovnu proizvodnju, tržište, a samim tim i izvor finansiranja. Kompanija je, kako kaže njen prvi čovek, sposobna da zatvori ceo reprodukcioni ciklus jer joj ukupan prihod u narednim godinama, nakon što izmiri zarade zaposlenima, poreze, doprinose, rente, troškove repromaterijala, rezervnih delova, energenata i ostale fiksne troškove, obezbeđuje novostvorenu vrednost ili dobit iz koje će se namirivati reprogramirane finansijske obaveze predviđene UPPR-om, pre svega obaveze prema komercijalnim poveriocima.

Foto: Promo RTB Bor Foto: Promo RTB Bor

-UPPR-om je predviđena promena vlasništva nad RTB-om Bor i konverzija duga prema državi u kapital države. RTB Bor će postati državno preduzeće uz potpuno opravdanje jer mu je osnovna delatnost eksploatacija mineralnog bogatstva (rude bakra, zlata i srebra) – podvukao je Spaskovski.

Privrednom sudu u Zaječaru i dvema državnim komisijama predata su 31. marta četiri UPPR-a, za svako preduzeće u okviru RTB Bor Grupe posebno, dodala je zamenica generalnog direktora RTB-a za ekonomska pitanja Mirjana Antić.

– U okviru Zakona o stečaju reorganizacija je posebna oblast i po tim propisima su dokumenti i rađeni. U isto vreme prati nas i Agencija za privatizaciju, njoj su takođe dostavljena sva četiri UPPR-a, sa svim prilozima koji prate ove dokumente, pošto i ona treba da se izjasni kao nadležni organ za preduzeća u restrukturiranju, odnosno za preduzeća koja posluju sa pretežno društvenim kapitalom. Suština je da ovim dokumentom treba da se urede svi istorijski i tekući odnosi sa poveriocima čija potraživanja postoje u evidencijama zavisnih preduzeća RTB-a Bor na dan 31.12.2014. i da sve poverioce, saglasno zakonskim propisima, prema vrsti obaveze i drugim kriterijumima, razvrstamo u tzv. klase poverilaca. U tom poslu pomagala nam je konsultantska kuća BDO tako da nijedan poverilac nije zaboravljen, svi su evidentirani. Najveći poverioci su Agencija za osiguranje dopozita, gde se nalaze krediti Londonskog i Pariskog kluba poverilaca, banke u stečaju, Fond za razvoj i nekoliko komercijalnih poverilaca – naglasila je Antićeva.

Foto: Promo RTB Bor Foto: Promo RTB Bor

Pred RTB-om Bor je sada postupak koji će voditi nadležni sud u Zaječaru, a kompanija će biti suočena sa dve mogućnosti: jedna je stečaj i sve što ide uz to (obustavljanje proizvodnje, prestanak rada nove topionice, pet hiljada ljudi bez posla). Druga mogućnost je da RTB Bor nastavi da radi i da poverioce namiri na način koji predviđa upravo UPPR. Od većine poverilaca dobijena je neobavezujuća saglasnost na predloženi UPPR i zato je on krajem marta predat sudu na usvajanje.

- UPPR, dakle, znači da će RTB Bor nastaviti da posluje, svi njegovi poslovni partneri i dobavljači biće ispoštovani, a iz prihoda koje kompanija ostvaruje namirivaće se stari poverioci i to na način koji predviđa ovaj dokument, odnosno na način koji su sami poverioci prihvatili. Zato čvrsto verujemo da će UPPR biti usvojen i to zbog toga što ovaj dokument pokazuje, i dokazuje, opstanak RTB-a Bor na tržištu, a i zato što stari poverioci njegovom realizacijom mogu da dobiju mnogo više no što bi dobili u slučaju bankrota kompanije – zaključio je Spaskovski.

 

(Telegraf.rs)

Video: Održana premijera u predstave "Meduza Suza" u Narodnom pozorištu Pirot

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA