IZ SRBIJE ODLAZI 1.000 LEKARA I SESTARA: Evo u koje dve zemlje idu!

 
  • 14

Veliki broj medicinskog osoblja, lekari, madicinske sestre i tehničari, masovno odlaze u inostranstvo gde mogu da zarade od 2.000 do 4.500 evra mesečno

Srbiju će u 2015.godini napustiti više od 1.000 lekara, terapeuta i iskusnih medicinskih tehničara saznaje Informer. Naši zdravstveni radnici masovno se prjavljuju za posao u Nemačkoj i Norveškoj, gde mogu da zarade između 2.000 i 5.000 evra.

U ovim zemljama se lako nostrifikuju naše diplome, samo je potrebno naučiti jezik.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, na Birou rada trenutno je 18.209 medicinskih radnika. Neki od njih volontiraju u bolnicama samo da bi položili stručni ispit, a potom otišli u inostranstvo.

Jovana Bepac iz Vršca je samo jedna od medicinskih sestara koja planira da napusti zemlju zbog loših uslova rada.

- Odlazim jer nemam nadu da ću ovde uspeti da nađem posao. A i da se zaposlim jednog dana, uslovi rada kod nas i u Norveškoj ne mogu da se porede. Naše medicinske sestre ovde rade i poslove koji nisu u opisu njihovog radnog mesta - kaže Jovana i dodaje da naše medicinske sestre bez problema nostrifikuju diplome u Norveškoj. A njihove zdravstvene ustanove rado zapošljavaju stručnjake iz Srbije.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Apple's Eyes Studio Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Apple's Eyes Studio

Prema rečima Ljiljane Nešović, predsednice Sindikata medicinskih sestara i tehničara KCS, zbog velikog odliva medicinskih radnika mnoge zdravstvene ustanove suočavaju se s nedostatkom obučenog kadra. Prema njenim rečima, sestre su trenutno najslabija karika u medicini.

- Sestre u Srbiji najviše mogu da zarade 40.000 dinara. Pored redovnog posla one često rade i kao fizički radnici, spremačice i transporteri, pa ne čudi što odlaze odavde - zaključuje Ljiljana Nešović.

(Telegraf.rs / Izvor: Informer)

Video: Nastavljena sednica Skupštine Srbije, na dnevnom redu rebalans budžeta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saša

    14. april 2015 | 14:05

    Ma važno je da nam političari ostanu, kome trebaju lekari i medicinske sestre ili ne daj bože prosvetni radnici. Oni i onako samo troše sredstva iz budžeta

  • Milica

    14. april 2015 | 14:53

    Medicinska sestra sam sa stazom od 30god.Od prvog radnog staza morala sam da naucim i kako da postanem i madionicar.Prvo na poslu od nicega trebalo je previti operisanog pacijenta, zatim kuci takode od nicega spremiti rucak.Prode inflacija, bombardovanje al dode recesija-kako god se zvalo NIKAD ne primismo platu s' kojom smo mogle da prezivimo.Zato mlade koleginice volontirajte kradite zanat jer niko nema sestre kao Srbija i idite tamo gde ce te dostojanstveno nositi uniformu a ulozeni trud naplatite.Mi starije nosicemo usud i koliko nam zdravlje bude dozvoljavalo sluzicemo narodu, koji ce i dalje za sva nezadovoljstva u zdravstvu da pljuju po nama.Srecno

  • Mitch

    14. april 2015 | 14:10

    Ne dao ti Bog da se razbolis nece imati ko da te pogleda, tj imace ko da te pogleda, neki novopeceni medicinari bez ikakvog iskustva. Ima da prepisuju svima antibiotike

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA