Preminuo najstariji režiser na svetu!

 
  • 0

Od izlaska njegovog prvog filma 1931. godine, portugalski režiser Manoel de Oliveira snimio je više od 50 dugometražnih filmova i dokumentaraca

Portugalski režiser Manoel de Oliveira umro je danas u 107. godini, javio je njegov producent pozivajući se na porodične izvore.

De Oliveira je bio najstariji aktivni režiser sveta. Od izlaska njegovog prvog filma 1931. godine, u vreme nemog filma, snimio je više od 50 dugometražnih filmova i dokumentaraca.

Njegovo poslednje ostvarenje, kratkometražni film "Starac iz Restela" (O Velho do Restelo), koji je snimljen u proleće 2013. u njegovom rodnom Portu, premijerno je prikazan 11. decembra prošle godine, na rediteljev 106. rođendan.

Rođen je u Portu 11. decembra 1908, sin industrijalca, sportista i zaljubljenik u film počeo je kao statista sa 20 godina u nemom filmu "Fatima Milagrosa".

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Svoj prvi dugometražni film snimio je 1942. godine, ali je posle snimao filmove sa velikim pauzama do svoje 76. godine kada je počeo da režira otprilike jedan film godišnje.

Među njegovim ostvarenjima su i adaptacije dramskog komada portugalskog pisca Raula Brandaoa "O Gebo e a Sombra" i "O Estranho Caso de Angelica", koji je prikazan u Kanu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Požar u palilulskom naselju Glogonjski rit

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA