Lekar ide na sud jer je prešao linije rubrike u kartonu pacijenta!

 
  • 7

U Zdravstvenoj inspekciji Ministarstva zdravlja potvrdili su da je njihov inspektor podneo prijavu protiv dr Ivice Zdravkovića zbog propusta u vođenju medicinske dokumentacije, što je prekršaj po Zakonu o pravima pacijenata

Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja prijavila je dr Ivicu Zdravkovića Prekršajnom sudu u Požarevcu jer je, pišući u kartonu pacijenta, prešao linije rubrika.

Dr Zdravković, doktor Opšte medicine iz Doma zdravlja "Požarevac" koji radi u ogranku u Kostolcu, kaže za "Alo" da je zdravstvena inspekcija došla u kontrolu 5. februara i zatražili da im se donesu nasumično odabrani kartoni pacijenata.

U Zdravstvenoj inspekciji Ministarstva zdravlja potvrdili su da je njihov inspektor podneo prijavu protiv dr Ivice Zdravkovića zbog propusta u vođenju medicinske dokumentacije, što je prekršaj po Zakonu o pravima pacijenata.

- Inspektori nisu tužili doktora, niti je prijava podneta zbog eventualnih propusta u lečenju pacijenta, već zbog gore navedenog razloga. A da bi bilo jasnije, vođenje medicinske dokumentacije, takođe, spada u deo stručno-medicinskog rada lekara - izjavili su oni.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

- Među njima je bio i karton moje pacijentkinje. Otkrili su da sam napisao način davanja leka, njegovu količinu i ostale informacije, u dve, umesto u jednoj rubrici na kartonu, kao i da nisam stavio pečat na to. Uz to, kriv sam što nisam upisao ime pacijenta i broj njegovog kartona. Kada je moja koleginica pokušala da objasni da imamo puno pacijenata i da se to desilo u brzini, inspekcija nije htela da sluša. Pre pet dana dobio sam poziv od sudije za prekršaje da se javim 31. marta na saslušanje povodom te prijave - kaže dr Zdravković.

Prema njegovim rečima, inspekcija je pronašla da je tim postupanjem prekršio Zakon o pravima pacijenata.

- Na sceni je neviđeni mobing u zdravstvu. Uzgred, inspektorka koja je podnela prijavu protiv mene je pravnica i ne zna ništa o medicini. U izveštaju nije navela ceo nalaz i nije se ni za trenutak zapitala da li sam stvarno ugrozio prava pacijenta zato što sam prešao liniju rubrike.

Foto-ilustarcija: Tanjug/Nenad Milošević Foto-ilustarcija: Tanjug/Nenad Milošević

Verovatno ću posle svega toga, zbog stresa, sasvim opravdano morati da idem na bolovanje - priča doktor i dodaje da ovaj dom zdravlja i dalje vodi pacijente na "stari način" - lekari pišu u kartonima i, pritom, rade u vrlo teškim uslovima.

- Već skoro mesec dana nemamo fiziološki rastvor. Imamo samo glukozu. Ukoliko obolelom od dijabetesa zatreba nadoknada tečnosti, ja ne smem da mu dam glukozu - navodi dr Zdravković i dodaje da njegov slučaj nije usamljen.

- Moja koleginica je završila na istom sudu jer je inspekcija ustanovila da joj je rukopis loš i da je precrtala ime jednog leka na kartonu - tvrdi dr Zdravković.

Predsednica Prekršajnog suda u Požarevcu Slavica Petrović potvrdila je da je Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

- Protiv dr Ivice Zdravkovića pokrenuli smo prekršajni postupak na osnovu tog zahteva - kazala je ona.

(Telegraf.rs / Izvor: Alo)

Video: Promocija knjige "Rok Panteon".

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    26. mart 2015 | 15:19

    Da ja potrošim desetak godina svog života da postanem doktor nikad ne bi to bacao niz vetar već bi otisao u inostranstvo da radim. Verifikovao bih diplomu i da me vidi bog.

  • Sasa M.

    26. mart 2015 | 15:18

    Ovde je na delu slucaj lekara koji ne zna prava, a komentarise rsd pravnika i slucaj pravnika koji ne zna medicinu a procenjuje ugrozenost pacijenta.

  • Dobi

    26. mart 2015 | 21:15

    Sram ih bilo ! Kad bi oni dnevno pregledali po 50-60 ,pa i vise pacijenata u toku radnog dana,ne bi znali ni kako se zovu. Kako sebi izmisljaju posao da bi oravdali onolike plate nije ni cudo sto se na takav nacin izivljavaju. OVO JE SRBIJA,sta drugo mozemo pa i da ocekujemo.Zato svi obrazovani i pametni treba da odu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA