Čak 3.600 kafića bez zaštite od požara!
U Udruženju ugostitelja Beograda tvrde da u glavnom gradu postoji više od 3.600 lokala koji predstavljaju rizične tačke u slučaju izbijanja požara.
Najčešći uzroci su kuhinjske ventilacije, ali i ostale instalacije. Predsednik ovog udruženja Nikola Dimitrijević, vlasnik restorana "Franš", kaže da mnogi ugostitelji kasno shvate da je bilo jeftinije ulagati u preventivne mere.
Kada otvara novi lokal gazda mora da pozove protivpožarnog inspektora koji na licu mesta procenjuje koliko je objekat bezbedan. Inspektor izdaje nalog vlasniku da nabavi ono što mu nedostaje i na osnovu toga svojim potpisom garantuje da je lokal spreman za početak rada.
Jedan protivpožarni aparat "šestica" (6A) može da pokrije 30 kvadratnih metara, a "devetka" (9A) 45 kvadratnih metara. Dakle, kafić od 100 kvadrata mora da ima minimum tri manja ili dva veća protivpožarna aparata. Kada inspektor dođe na lice mesta, gleda se najviše to od kakvog je materijala lokal. Ukoliko ima kuhinju, tu dodatno ide još jedan protivpožarni aparat, bez obzira na kvadraturu.
Poslednji inspekcijski nadzori u gradu rađeni su tokom novogodišnjih i božićnih praznika. Tada je utvrđeno da 89 objekata ima neki problem.
- Oni su imali obavezu da preduzmu odgovarajuće mere, a najčešće je to redovno održavanje instalacija i opreme, pribavljanja saglasnosti na projektnu dokumentaciju i izvedeno stanje. Pokretani su prekršajni postupci u nekoliko slučajeva zbog neizvršenja tih mera - kaže Sanja Vuksanović Žugić, načelnica Uprave za vanredne situacije Grada Beograda.
Na pitanje koliko se "gleda kroz prste" vlasnicima određenih lokala, Žugićeva odgovara da se kontrole obavljaju u skladu sa zakonom.
(I. M. / Izvor: 24 časa)
Video: Osuđenici u Okružnom zatvoru okitili jelku!
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.