Manastir Ostrog od priloga dobio više od 2,5 miliona evra! Evo kako će biti potrošeni

 
  • 18

- Samo za pomoć sirotinji, izbeglicama, u čovekoljublje iz Ostroga je otišlo 200.000 evra. U isto vreme manastir Ostrog hrani stotine Danilovgrađana i Nikšićana koji pomažu i služe u tom manastiru, a istovremeno možemo da pokrivamo elementarne troškove izgradnje hramova - rekao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović rekao je da je manastir Ostrog 2014. godine od priloga prihodovao 2,6 miliona evra. On je dodao da je Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) planirala da za 2015. godinu prihoduje 770.000 evra, što je za 100.000 evra manje od njihovog prošlogodišnjeg budžeta.

Završni račun Mitropolije za 2014. godinu, predlog budžeta za 2015. i izveštaj o radu Mitropolije i mitropolita u subotu je usvojio Eparhijski savet i Eparhijski upravni odbor MCP.

- Samo za pomoć sirotinji, izbeglicama, u čovekoljublje iz Ostroga je otišlo 200.000 evra. U isto vreme manastir Ostrog hrani stotine Danilovgrađana i Nikšićana koji pomažu i služe u tom manastiru, a istovremeno možemo da pokrivamo elementarne troškove izgradnje hramova - rekao je Amfilohije.

Što se tiče budžeta MCP on je pojasnio da se u kasu Mitropolije sliva 13 odsto prihoda svih crkvenih jedinica, kojih ima oko 90.

- Od svih njih 13 odsto ide za opšti  budžet  Mitropolije, koji pokriva troškove onih koji služe pri Mitropoliji, skoro polovina našeg sveštenstva odatle prima platu, jer imamo mnoge parohije koje nemaju uslove da izdržavaju svoje sveštenike. Mitropolija ima dve narodne kuhinje, a ove godine je za dobrotvorne svrhe već izdvojeno 70.000 evra - kazao je Amfilohije.

Foto: Tanjug/Dragan Stanković Foto: Tanjug/Dragan Stanković

Mitropolit je rekao da se novac troši i na obnavljanje i izgradnju hramova.

- U Crnoj Gori je obnovljeno i sagrađeno 670 hramova. To nije samo od sredstava Mitropolije, već i od priloga, ali sva ta sredstva, do poslednjeg dinara idu i za unutrašnje potrebe, humanitarnu pomoć, stipendije studentima - kazao je on. Precizirao je da ne stipendiraju samo studente bogoslovije i teologije.

- To su sve naša deca i brinemo o njima. Ako već hoćete da vam se ispovedam, moj sekretar je prekjuče ispraznio kasu Mitropolije i dao novac za hram svetog Jovana u Baru - kazao je on.

(Telegraf.rs / Izvor: Mojahercegovina.com)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    17. mart 2015 | 11:39

    SLAVA OCU I SINU I SVETOM VASILIJU OSTROSKOM !!!!!!!!!!

  • Војвода Мишић

    17. mart 2015 | 12:38

    Слава заштитнику православља. Помози Свети Оче Васиније овом напаћеном народу.

  • BOZA ZEMUNAC

    17. mart 2015 | 22:47

    SLAVA SVETOM VASILIJU OSTROSKOM.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA