Danas slavimo sveca kojeg je rulja nasmrt izbola noževima usred crkve!

 
  • 1

Pravoslavni vernici danas slave svetog sveštenomučenika Proterija koji je stradao 457. godine boreći se protiv sledbenika monofizitske jeresi koja je propovedala da u Hristosu nisu dve prirode nego jedna

Danas, 13. marta Srpska pravoslavna crkva proslavlja svetog sveštenomučenika Proterija.

Ovaj svetitelj je bio prezviter u Aleksandriji u vreme vladavine patrijarha jeretika Dioskora, jednog od pokretača monofizitske jeresi, koja je propovedala da u Hristosu nisu dve prirode nego jedna. Bilo je to u vreme careva Markijana i Pulherija.

Pravdoljubivi Proterije ustao je protiv Dioskora, zbog čega je pretrpeo strašne muke. Naime, u to vreme je bio sazvan Četvrti vaseljenski sabor u Halkidonu, na kome je osuđena monofizitska jeres, Dioskor bio zbačen s patrijaršijskog prestola i poslat u tamnicu.

Ovu mučenicu su bacili pred lava, a ona je uradila nešto što je sve zgranulo!

Na njegovo mesto došao je Proterije, koji je upravljao crkvom sa revnošću i ljubavlju istinskog sledbenika Isusa Hristosa.

Foto: Tanjug/Danilo Peternek Foto: Tanjug/Danilo Peternek

Međutim, Dioskorovi sledbenici nisu hteli da prestanu da dižu pobune u Aleksandriji. Pri jednoj takvoj pobuni Proterije je izašao iz grada s namerom da se privremeno udalji, ali mu se na putu javio prorok Isaija i rekao: "Vrati se u grad, ja čekam da te uzmem".

SVAKI DAN SE MOLITE, A OVO NE ZNATE: Danas slavimo sveca koji je napisao reči naše molitve!

Proterije se vratio i ušao u crkvu. Čuvši za ovo, obesni jeretici su navalili u crkvu, uhvatili patrijarha i noževima ga izboli. S Proterijem je tada poginulo još šest hrišćana.

Tako je Proterije stradao u ime Hristosa 457. godine.

(Telegraf.rs)

Video: PKS širi prisustvo na azijskom tržištu: Otvorene još dve kancelarije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA