BILA JE NAJVESELIJA DEVOJČICA NA SVETU, A SAD JE VIŠE NEMA: Preminula Anastasija Stevanović (9), obolela od tumora mozga

 
  • 3

"Niti vidi, niti hoda, niti govori. Ali plače. Plače ponekad čitave noći", govorila je baka male Anastasije, još jednog srpskog deteta koje je danas izgubilo bitku sa tumorom mozga

Devetogodišnja Anastasija poslednje dve godine života provela je prikovana za krevet, u kom je nepomično ležala, bez sposobnosti da govori i da normalno jede.

Anastasija Stevanović bolovala je od kraniofaringioma, hormonskog tumora. U Beogradu su joj odrađene dve operacije, ali na prvoj nije u celosti operisana, pa je 20 odsto tumora ostalo.

Usledio je period oporavka, a onda joj se tumor vratio. Najveći problem, kao i u slučaju mnogih Anastasijinih vršnjaka, bio je novac neophodan za operacije, koje nije moguće izvršiti u Srbiji.

"Doktori su rekli da će biti velike posledice ako operišu ceo tumor, i ostavili su deo. Za godinu dana se oporavila posle prve operacije, onda su predložili da operišu i drugi deo", rekla je Anastasijina majka, Snežana Simonović, u avgustu 2013.

SRCE DA VAM POCEPA: Ovo je poslednja poruka malog Strahinje koji je izgubio bitku s tumorom (VIDEO)

Iako do 2011. nije bilo nikakvih nagoveštaja da je devojčica bolesna, doktori su njenim roditeljima tada rekli da je Anastasija rođena sa ovim tumorom. Počele su intenzivne glavobolje, povraćanje, ali niko od lekara nije predlagao da se uradi snimak glave, sve dok joj se tokom jedne šetnje desna strana tela nije oduzela. Skener je onda pokazao veliki tumor koji je zahvatio i hipofizu.

"Posle prve operacije dete je i hodalo i pričalo, i đuskalo, i sve drugo. U komšiluku su je svi znali, sada niko ne zna gde je dete, ne viđaju je. Ne može da govori, hoda, levu rukicu malo pomera, jedemo na kašiku, na cuclu i špric pojimo", rekao je njen otac Zoran Simonović, dok je njegova ćerka čekala da Simonovići prikupe neophodan novac za njenu operaciju u Turskoj.

"Bila je najveselija devojčica na svetu. Igrala. Pevala. Moja ljubimica, moje prvo unuče, jedina devojčica. A sada je kao biljka. Niti vidi, niti hoda, niti govori. Ali plače. Plače ponekad čitave noći" - govorila je Anastasijina baka, dok su se još nadali da će njihova miljenica pobediti u bici za život.

EKSKLUZIVNO: Ognjanovići uplatili 120.000 evra za operaciju male Petre (3), višak novca ide drugoj deci!

(Telegraf.rs)

Video: Brdo kamenja obrušilo se na Jablanicu: Evo šta je ostalo od litice posle jezive tragedije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zx

    13. mart 2015 | 13:00

    Ovo je tuga... Deca... I nista nije tuznije od ovoga. Nista!

  • Suza

    13. mart 2015 | 14:19

    Juce Strahinja, danas Anastasija. Otisli su u Rajsku bastu, s Andjelima. Neka Vas Andjeli cuvaju,deco mila.

  • Srbin

    13. mart 2015 | 14:41

    Najveci problem je bombardovanje 1999 svaki dan cujemo o oboleloj deci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA