DA LI ĆE DOSTOJNO ZAMENITI NAJBOLJEG? Tabare Vaskez, novi predsednik Urugvaja (FOTO) (VIDEO)

 
  • 0

Vaskes, koji je po obrazovanju onkolog, obećao je poboljšanja u infrastrukturi, socijalnoj zaštiti i obrazovanju, a najavio je i rat protiv alkohola

Tabare Vaskes položio je zakletvu za novog predsednika Urugvaja, vraćajući se na vlast 10 godina nakon što je prvi put doveo levicu na čelo države, čime je okončan mandat bivšeg predsednika Hosea Muhike.

Nakon što je položio zakletvu pred parlamentom, Vaskes je pozvao na nacionalni dijalog u trenutku kada se stranke koje su dugo dominirale urugvajskom politikom, Beli i Obojeni, oporavljaju od niza pobeda Širokog fronta, kome pripada i Muhike.

Najbolji i najsiromašniji predsednik na svetu odlazi u penziju! (FOTO)

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Mi možemo i moramo zajednički analizirati i razgovarati o različitim putevima za obezbeđivanje najboljeg državnog obrazovanja za naše građane, kvalitetne zdravstvene zaštite za sve, dostojanstvenog stanovanja - rekao je novi urugvajski predsednik.

Vaskes, koji je po obrazovanju onkolog, takođe je obećao poboljšanja u infrastrukturi, socijalnoj zaštiti i obrazovanju, a najavio je i rat protiv alkohola, navodi AFP.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Tokom prvog predsedničkog mandata (2005-10) on je vodio žestoku borbu protiv duvana.

Vaskes (75), koji je mnogo umereniji od Muhike, kritikovao je neke od njegovih reformi - uključujući još neprimenjen plan o prodaji marihuane u apotekama, što je ključni element novog zakona o kanabisu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

U govoru na državnoj televiziji, novi predsednik nije pomenuo zakon o marihuani koji je usvojen u decembru 2013. godine.

U Urugvaju ista osoba ne može biti predsednik u dva uzastopna mandata tako da je Muhika, bivši gerilac poznat i po legalizaciji gej brakova i abortusa, predao vlast svom pretodniku i stranačkom kolegi iz Širokog fronta.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Vaskes i Muhika su se povremeno sukobljavali unutar stranke i Vaskes je u decembru objavio sastav nove vlade ne konsultujući se sa njim.

Vaskes je osvojio 53,6 odsto glasova u drugom krugu predsedničkih izbora 30. novembra.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Novoizabrani predsednik je u svom govoru, takođe, obećao da će inflacija biti unutar planiranog raspona od tri do sedam odsto, kao i da će zauzdati sve veći fiskalni deficit.

Pogledajte video:

YouTube / RuptlyTV

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Promocija knjige "Rok Panteon".

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA