BEŽITE OD OVIH ZEMALJA: Ukoliko se prilikom putovanja zadesite OVDE, ne smete da se razbolite!

 
  • 3

Zdravstveni izveštaj uzima u obzir opasnosti od zaraznih bolesti i infekcija kao i dostupnost i kvalitet lokalne zdravstvene infrastrukture

Makedonija, BiH, Albanija, kao i Kosovo na listi su londonske kompanije "International SOS", kao destinacije na kojima je najopasnije razboleti se prilikom putovanja, preneli su makedonski mediji.

Analizu je, naime, objavo "Vasington post", a skopski mediji, prenose da ona sadrži kartu sveta na kojoj su posebno označene zemlje sa najmanjim i najvećim rizikom za lečenje, ukoliko se putnici nađu u nevolji.

Karta je, kako se navodi, napravljena na osnovu 300.000 medicinskih slučajeva koje je u 2014. zabeležila kompanija International SOS, inače, specijalizovana za zdravstvenu zaštitu i usluge u hitnim slučajevima za one koji žele da putuju u inostranstvo.

Zdravstveni izveštaj uzima u obzir opasnosti od zaraznih bolesti i infekcija kao i dostupnost i kvalitet lokalne zdravstvene infrastrukture.

Prema tom izveštaju, na primer, u Butanu i na Madagaskaru teško je naći odgovarajuće bolnice, a Kuba je kvalifikovana kao zemlja sa visokim stepenom opasnosti iako je 2008. bila označena ne samo kao zemlja koja može da zadovolji domaće medicinske potrebe, već se u njoj na godišnjem nivou obučavalo 20 hiljada lekara i medicinskih sestara iz inostranstva.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Prema istoj analizi, Afrika se suočava sa najvećim nedostatkom zdravstvene zaštite za putnike u slučaju potrebe.

Skoro polovina kontinenta je označena kao područje ekstremnog rizika, a posebno Zapadna Afrika u kojoj se pojavila ebola.

Jedine zemlje za koje se kaže da imaju srednju opasnost po zdravlje putnika su Maroko, Tunis i Južna Afrika.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

"International SOS" je obeležio Brazil, Rusiju, Indiju i Kinu kao visokorazvijene zemlje što znači da u gradovima tih država dobiti kvalitetnu zdravstvenu zaštitu.

Najveći deo istočne Evrope se vodi kao srednje rizičan, pa do visoko rizičnog, kao što su Bosna i Hercegovina, Albanija, Makedonija, kao i Kosovo.

U istu kategoriju se ubrajaju i Belorusija, Moldavija i Ukrajina.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    23. februar 2015 | 16:39

    Tamo ako putujete ne smete da se razbolite, a u Srbiji ako zivite...

  • Zvrk

    24. februar 2015 | 06:39

    Pa ni u EU nećete proći ništa bolje! Dijagnostika i lekari su očajni.. nemojte se začuditi da lekar googluje o vašem slučaju a pravi se da kao nešto piše. Doživeo sam to 3-4 puta.

  • Miki

    24. februar 2015 | 06:42

    Sta je sa Engleskom, Juznom Afrikom, Australijom i td

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA