OVO JE NAJTRAŽENIJE ZANIMANJE U SRBIJI: Potreba za ovom strukom ne jenjava!

 
  • 5

Srbija ima veliki problem s nezaposlenošću, međutim, postoji jedna struka koja taj problem nema. Šta mislite koja

U Srbiji je u proizvodnji softvera zaposleno oko šest do sedam hiljada ljudi, od kojih je 3.500 u Novom Sadu. Međutim, potrebe naše zemlje su mnogo veće, kaže direktor Vojvođanskog IKT klastera Milan Šolaja, a prenosi bizlife.rs.

Šolaja je za novosadski Dnevnik rekao da je veliki problem IT industrije u Srbiji nedostatak kadrova, pa gotovo da ne postoji nijedan kvalitetan programer koji nije zaposlen, a potreba za tom strukom ne jenjava.

On je ocenio da bi obrazovni sistem trebalo da prati potrebe tržišta rada, ali to nije tako, pa u visokoškolskim ustanovama u Srbiji nema dovoljno mesta za sve koji žele da upišu studije računarstva.

Šolaja je istakao primer Rumunije, gde studenata računarstva ima mnogo više, subvencioniše se celokupan izvoz softvera, što im obezbeđuje dodatnu konkurentnost, a taj sektor oslobođen je i plaćanja poreza na plate, ali se to državi višestruko vraća.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

(Telegraf.rs / BizLife)

Video: Stop rasizmu! U Beogradu održana šetnja sa porukom u znak sećanja na ubistvo Roma Dušana Jovanovića

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sveslav

    14. februar 2015 | 19:11

    Da svi hoce gotovog programera ako moze vrhunskog,e pa morace firme da vise zaposljavaju programere juniore da uce posao...Ne moze svako jesti u restoranu,neko mora ljustiti krompir,kuvati povrce,pohovati i peci meso,praviti salatu...Nema nista gotovo gospodo,takvi idu na zapadu.

  • Stanojle

    14. februar 2015 | 19:23

    Sto drzava ne obezbedi vise upisnih mesta za sudente u IT tehnologijama?

  • .

    14. februar 2015 | 20:24

    Ko sme da se kladi da ce za 10-15 god vozac kamiona biti placen posao? Starih vozaca ima al mladi nemaju love da polazu po NOVOM ZAKONU !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA