KAZNE ZA RODITELJE GOJAZNE DECE U SRBIJI: Šta vi mislite o ovom predlogu?

 
  • 59

U Srbiji je 13,2 odsto dece umereno gojazno, a 7,5 odsto gojazno, što su brojke koje zabrinjavaju stručnjake. Svako peto dete koje je stanovnik naše zemlje ima prekomernu težinu

Gojaznost dece se u američkim državama uspešno rešava velikim novčanim kaznama za roditelje. Baš iz tog razloga ovaj metod razmatraju i pojedine evropske zemlje, kako bi i oni bili bliži rešavanju ovog problema, pišu Naše novine. Da li bi uvođenje ovog zakona donelo neke promene i u Srbiji, kada se radi o ovim mališanima?

Kazne za roditelje se kreću od 800 dolara, kao što je slučaj u Portoriku, pa čak i do nekoliko hiljada dolara koliko sudije izriču kaznu u nekim drugim američkim državama.

Roditelji plaćaju kaznu ukoliko dete i posle 6 meseci od prvih upozorenja nastavnika nije smršalo uprkos promenjenom režimu ishrane i treninga. Nekad se dešava da kazna za roditelje bude i zatvorska, naravno samo u ekstremnim situacijama.

U Srbiji je 13,2 odsto dece umereno gojazno, a 7,5 odsto gojazno, što su brojke koje zabrinjavaju stručnjake. Svako peto dete koje je stanovnik naše zemlje ima prekomernu težinu.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Clare Bloomfield Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Clare Bloomfield

Ovi klinci su potencijalni pacijenti na kardiologije i endokrinologiji, zbog velikih rizika od dijabetesa i drugih hroničnih bolesti. Institut za javno zdravlje "Batut" je sproveo istraživanje koje je pokazalo da se po broju mališana sa viškom kilograma uklapamo u svetski trend - epidemije gojaznosti.

- Roditelji bi verovatno poveli više računa i donekle bi se rešio problem, ali nažalost, ne upotpunosti s obzirom na to da ogromnu odgovornost za ovu situaciju snosi celo društvo, a na prvom mestu ministarstva prosvete i zdravlja - rekao je nutricionista Branko Jakovljević.

On ističe i da nekim roditeljima treba skrenuti pažnju jer ne prihvataju činjenicu da su im deca bolesna.

- Kod nas u Srbiji važi pravilo ako beba nije buckasta i rumena, nije zdrava, pa se roditelji trude da im dete od prvog dana bude buckastije - kaže pedijatar Saša Milićević.

- Sve je veći broj takve dece, a roditelji su sve pasivniji i na to ne gledaju kao problem. Njih treba osvestiti na bilo koji način, a ako su novčane kazne jedini put, onda je i to u redu - dodao je on.

(Telegraf.rs/ Naše novine)

Video: Nezgodna rupa u Ulici Ljube Šercera

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    14. februar 2015 | 11:40

    A dali ce te da me kaznite sto mi je supruga debela

  • Sasa M.

    14. februar 2015 | 10:35

    Zamolio bih nekog da mi objasni kako mogu da dobijem lekarsko uverenje da sam lud. Možda i nisam trenutno lud al ću da dodjem kod lekara da potvrdi kad nacisto poludim.

  • Sanja

    14. februar 2015 | 11:39

    Nije poenta da detetu ne dajes da jede,nego da mu dajes zdravu hranu.Umesto cokolade sargarepu i sl.da ne jede posle 8 uvece,da ne jede gluposti,ne zivi na cipsu i testu....I naravno da ne sedi za kom celi dan i igra igrice nego izadje napolje igra kosarku,fudbal....ili samo trci.I gledaj cuda nece biti debelo.Najlakse je pustiti dete za komp i hraniti ga cipsom i sendvicima.Uzas

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA