TUČE ZAKAZUJU NA FEJSBUKU: Zbog kakvih se sve gluposti biju srpski đaci?!

 
  • 3

Nasilje na internetu, koje za posledicu ima i fizičke obračune, iz godine u godinu je u porastu pokazuju istraživanja. Često se dešava da deca ostavljaju ružne komentare ili osnivaju grupu u kojoj pozivaju na mržnju određene osobe

Učenici osnovnih i srednjih škola u Srbiji sve više preko interneta i u školskim dvorištima zakazuju tuče, a neretko interveniše i policija.  

Tuče najčešće zakazuju učenici dve različite škole, do sukoba dolazi i zbog devojaka, a nisu izuzeti ni navijački obračuni, kaže predsednik aktiva direktora srednjih škola Stanko Matić.

- Grupe učenica iz jedne škole su pokušale da se obračunaju sa devojkom iz druge obrazovne ustanove. Razlog je krajnje banalan. Devojka je okrivljena jer je drugoj učenici preotela momka. Akterke obračuna su se pojavile ispred škole, pa su nastavnici odmah reagovali, tako da do tuče nije došlo - priča Matić za "Blic".

Nasilje na internetu, koje za posledicu ima i fizičke obračune, iz godine u godinu je u porastu pokazuju istraživanja.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

- Nedavno su učenici iz jednog dela grada zakazali tuču sa vršnjacima iz drugog kraja. Nastavnik je video objavu na interenetu i odmah reagovao, pa je obračun sprečen - kaže kriminolog iz Centra za prevenciju devijantnog ponašanja Biljana Kikić Grujić.

Često se dešava da deca ostavljaju ružne komentare ili osnivaju grupu u kojoj pozivaju na mržnju određene osobe, a u tome prednjače devojčice! Veća je mogućnost da se internet nasilje spreči i suzbije ako dete ima podršku porodice i ako u školi u okviru radionica dobija odgovarajuće informacije, smatra Grujić.

- Ukoliko nastavnici vide neki oblik nasilja na internetu, treba da reaguju jednako kao da se ono dogodilo u dvorištu škole - zaključuje Kikić Grujić.

(Telegraf.rs / Blic)

Video: Privremene insitucije u Prištini ulicu u Banjskoj nazvale po poginulom albanskom policajcu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darko 100%

    13. februar 2015 | 06:22

    IMALI NADU SRBIJA, MOZELI SE NADATI NEKOM BOLJOM VREMENU!PITAJU ONI KOJI TREBA DA SE RODE!!!

  • Ko

    13. februar 2015 | 06:57

    Kakva smo mi nacija.najgora.mrzimo se nanivou gradova,krajeva,skola i odeljena. I to jos od ovih malih nogu. Bolje knjigu u ruke nego to huluganisanje

  • TheSooN

    12. februar 2015 | 22:42

    Pa nego gde ce?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA