OVIH 310 SLOGANA MORA DA NAUČI SVAKI GRAĐANIN: Osvanule presmešne parole u Severnoj Koreji!

 
  • 4

Propagandni plakati u Severnoj Koreji su normalna pojava od osnivanja ove diktatorske države. Danas je objavljen novi set slogana koji su i samim građanima postali zabavni

Severna Koreja je predstavila listu od 310 novih političkih slogana koje pokrivaju sve moguće teme, od slavljenja vladajuće dinastije Kim i gajenja pečuraka do značaja pouzdanih supruga i "ofanzive" u sportskim takmičenjima. Tu je i naravno višegodišnja potreba da se "zbriše imprijalistički ološ" - SAD.

Političke parole su suštinski deo nemilosrdne, dnevno-propagandne formule koja Severna Koreja usađuje svojim građanima od njihovog rođenja. Novih 310 slogana objavila je državna agencija KCNA, koje je pripremila Radnička partija Koreje za 70-godišnjicu od osnivanja države i oslobađanje korejskog poluostrva od japanske vladavine.

"Ton" tih slogana je izuzetno agresivan, ohrabrujuć, utešan i ujedno preteći, a stil nekih je poetičan dok su drugi mukotrpno zamorni.

- Neka voće pada dole i njihov sladak miris neka popuni vazduh mora stabala jabuke u podnožju Čol Pasa - jedan je od slogana koji se bavi poljoprivrednom tematikom.

Foto: Tanjug / AP / David Guttenfelder Foto: Tanjug / AP / David Guttenfelder

Ostali iz iste tematike su: "Neka se naša zemlja pretvori u državu pečuraka" i "Gajenje povrća u plastenicima mora da bude intenzivno".

Posebnu pažnju privlače slogani kojji pozivaju na slavu pokojnih lidera Kim Il Sunga i Kim Džong Ila, i na lojalnost trećoj generaciji vladara iz dinastije Kim - Kim Džong Una.

Drugi slogani su vezani za vojsku, ekonomiju, poljoprivredu, nauku i tehnologiju, obrazovanje, umetnost i sport.

- Igraj sport na uvredljiv način - jedan je od sportskih slogana koja skriva jezgrovitu ideologiju.

Foto: AP/Kim Kwang Hyon Foto: AP/Kim Kwang Hyon

Ovakav način i stil propagandnih slogana je normalna pojava u Severnoj Koreji. Oni predstvaljaju njihovu zemlju kao rasno čistu koja mora da učini sve kako bi se zaštitila od spletkaroških neprijatelja, na čelu sa SAD.

- Bili smo stalno "bombardovani" propagandnim sloganima. Morali smo da zapamtimo većinu njih kako bismo dokazali svoju lojalnost. Ali, polako su počeli da gube smisao, posebno nakon gladi 90-tih godina - rekao je Li Min-Bok, koji je sa 14 godina prebegao u Južnu Koreju.

Pojedini sajtovi su preneli da su parole postale predmet šale među građanima Severne Koreje. Slogan iz 1998. godine: "Iako je put možda opasan, hajde da putujemo smejući se", građani su promenili u: "Neka se smeju dok odlaze, zašto i nas teraju da idemo".

Foto: Profimedia/Eyevine Foto: Profimedia/Eyevine

Objavljeni su i slogani posvećeni nedelima zlih američkih "ratnih huškača", ističući aposlutnu neophodnost moćne vojske.

- Ako se neprijatelj usudi da napadne našu zemlju, uništićemo ih do poslednjeg čoveka - posvećen je njihovom večitom protivniku, SAD.

Jedan slogan se tiče vojske i zahteva od supruga oficira da "postanu pouzdani saradnici svojim muževima".

(Telegraf.rs / Izvor:theguardian.com)

Video: Ministar Lončar obišao Klinički centar Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JustMe

    12. februar 2015 | 14:00

    A friz mu je ekstra,hihihi

  • be ri be ri

    12. februar 2015 | 13:44

    Ovo je prvo upotrebio dule-mag kod navijača sanozvane institucije...ali džaba, EL traži sve vezano za knjigovodstvo...a gde je pečat...

  • mrz

    13. februar 2015 | 01:34

    "Meni nista nije smesno", "Sramota me je koliko nam je dobro" i druge bajke...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA