Evo zašto sve veći broj Srpkinja voli da ima dva prezimena!

 

Svaka druga žena u Srbiji ima dva prezimena, svoje i drugo naknadno dodato prilikom udaje. Kako vi gledate na ovu praksu? Da li, ako ste dame, zadržavate svoje prezime, dodajete muževljevo ili u potpunosti odbacujete svoje i uzimate njegovo?

Poslednjih godina, posebno od 2012, statistika beleži da je sve veći broj žena koje imaju dva prezimena. Dame se prilikom venčanja sve više odlučuju da zadrže svoje prezime i na njega dodaju muževljevo.

Međutim, ranijih godina u Srbiji je bilo tipično da prilikom sklapanja brakova, po pravilu, u najvećem broju slučajeva žena preuzima muževljevo prezime.

Prema gruboj proceni, svaka druga žena ima dva prezimena, svoje i naknadno dodato prilikom udaje.

Sociolog Ratko Božović brani ženski identitet i smatra da žena preimenovanjem prezimena koje je stekla rođenjem gubi skladnost sa svojim identitetom.

- Smatram da je prihvatljivije da žena na svoje prezime doda muževljevo, i to najviše zbog dece da bi se na neki način vezala za njih - kaže naš Božović.

On dodaje da je u vremenu u kome je zastupljena sve veća rodna ravnopravnost potpuno očekivano da žena zadrži svoje prezime.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

- Nema razloga da se žena podredi muškarcu u preimenovanju prezimena. Potpuno je normalno da zadrži svoje ili eventualno da doda muževljevo - kaže sagovornik.

Božović ističe da je u seoskim sredinama manje zastupljena pojava da žene nakon venčanja uzmu prezime muža.

- Naši ljudi su specifičnog mentaliteta i na to gledaju s rezervom. Smatraju ovu praksu žena neprirodnom - kaže on.

On dodaje da je veoma važno i to koliko je žena obrazovana kada je u pitanju ova pojava.

- Nivo obrazovanja žene je takođe veoma bitan faktor jer se pokazalo u praksi da žene sa višim obrazovanjem u većini slučajeva imaju dva prezimena, dok žene s nižim obrazovanjem u najvećem broju slučajeva preuzimaju prezime muža - naglašava Božović.

Kako god se tumačio ovaj postupak, svaka osoba ima pravo izbora kad je u pitanju izjašnjavanja o prezimenu. Supružnici se prilikom sklapanja braka mogu sporazumeti da svaki od njih zadrži svoje prezime, kao i da umesto svog uzmu prezime drugog supružnika.

Takođe, mogu svom prezimenu da dodaju prezime drugog supružnika ili da prezimenu supružnika dodaju svoje - piše u Porodičnom zakonu.

Kako vi gledate na ovu praksu? Da li, ako ste dame, zadržavate svoje prezime, dodajete muževljevo ili u potpunosti odbacujete svoje i uzimate njegovo?

(J. T.)

Video: Sastanak Vučića sa Fon der Lajen

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • djordje

    12. februar 2015 | 17:52

    Videla žaba da se konji kuju pa i ona digla nogu. Tipičan sam balkanac i muški šovinista, jel da? Nestala je srpska porodica i sve one vrednosti koje su je krasile, samo tako nastavite, izumrećemo zbog širenja zapadne "kulture" neće nas biti.

  • Kleopatra

    12. februar 2015 | 18:57

    Sa zadovoljstvom bih nosila prezime buduceg supruga. Ne vidim sta je falilo mojoj mami, baki koje su uzele prezimena svojih muzeva...

  • katarina

    12. februar 2015 | 18:08

    Uzela suprugovo i vrlo ponosno ga nosim,kao i sada naša deca. I tvrdim da nema veze sa obrazovanje!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA