SLOŽILI SE SRBI I BOŠNJACI: Pogledajte kako zajedno brane 8 miliona evra! (VIDEO)

 
  • 9

- Eto i to je vreme došlo, ali ništa nam drugo nije preostalo. Sve su nam uzeli. Još da nam uzmu dušu i tu šumu, i onda nemamo kud - rekao je jedan od Bošnjaka na konstataciju da je ovo verovatno jednistven primer u BiH da Srbi i Bošnjaci zajedno brane svoju imovinu. Ovog puta radi se o šumi koji vlasti pokušavaju da otmu i poseku

Šumski kompleks "Ortačka šuma" u Kalinoviku u Republici Srpskoj ovih dana je predmet sporenja Šumskog gazdinstva "Zelengora" i meštana sela Jelašaca. Šumsko gazdinstvo planira seču šume, a seljaci tvrde da je šuma njihova.

Televizija BN otišla je na lice mesta na poziv seljaka, a kada je htela da sasluša i drugu stranu u sporu i pita rukovodstvo opštine Kalinovik za stav, TV ekipu je fizički i verbalno napao zamenik načelnika opštine i predsednik Opštinskog odbora SNSD-a.

Šumski kompleks "Ortačka šuma" domaćinima iz sela Jelašaca nezakonito je oduzeta 1949. godine u procesu agrarne reforme, ali su oni uspeli da je vrate 1958. godine odlukom tadašnjeg Vrhovnog suda Narodne Republike BiH. Iako su imali pravosnažnu presudu Srez sarajevski je šumu oduzeo meštanima, ali u knjigama su oni ostali vlasnici.

Više od 60 godina u Ortačkoj šumi nije posečeno niti jedno stablo, jer seljaci nisu mogli da seku bez dozvole šumarstva, a ni šumarstvo tu nije vršilo seču za svoje potrebe.

Printskrin: YouTube/TV BN Printskrin: YouTube/TV BN

- Čestiti ljudi, tadašnji direktori Šumarstva znali su da je šuma nezakonito oduzeta i nikada nisu ulazili u naš posed - žali se meštanin sela Jelašaca Simo Simić, a njegov komšija Mišo Žmukić kaže da mu nije jasno kako i od koga je sadašnji direktor Šumskog gazdinstva dobio "zeleno svetlo" da se sve poseče.

Vrednost spornog šumskog kompleksa procenjuje se na 16 miliona konvertabilnih  maraka (oko 8.200.000 evra) i jasno je zašto se Šumskom gazdinstvu "Zelengora" sa Kalinovika žuri da ga poseče.

Printskrin: YouTube/TV BN Printskrin: YouTube/TV BN

Međutim, osim materijalne štete meštanima, seča bi uzrokovala i uništenje zaštitnog pojasa oko sela Jelašaca, koje se nalazi na 1.200 metara nadmorske visine, a - kako tvrde meštani - selo bi ostalo i bez vode.

U selu trenutno stalno živi oko 150 meštana u oko 50 domaćinstava. Na kompleks "Ortačka šuma" pravo polaže 66 domaćinstava, među kojima su i Bošnjaci koji su tu do rata živeli.

- Čuo sam od komšija Srba da hoće da seku našu šumu. Oni su me obavestili i zajedno smo podigli tužbu - kaže Kemal Peran, a na konstataciju da je ovo verovatno jednistven primer u BiH da Srbi i Bošnjaci zajedno brane svoju imovinu odgovara:

Printskrin: YouTube/TV BN Printskrin: YouTube/TV BN

- Eto i to je vreme došlo, ali ništa nam drugo nije preostalo. Sve su nam uzeli. Još da nam uzmu dušu i tu šumu i onda nemamo kud - rekao je on.

Seljaci su pravnu zaštitu zatražili od suda u Foči, ali je njihova tužba odbijena, ali ne zato što je dokazano da Ortačka šuma ne pripada njihovim očevima i dedovima, već zbog toga što navodno nisu mogli da dokažu da su oni pravni naslednici svojih predaka.  Žalili su se Okružnom sudu u Trebinju, ali - iako je sudski proces u toku - šumarstvo planira seču.

Kada je televizija BN pokušala da dođe do direktora Šumskog gazdinstva Zelengora, nisu ga zatekli na radnom mestu.

Posetili su i opštinu Kalinovik. Načelnica nije u kabinetu, a njen zamenik, ujedno i predsednik opštinskog odbora SNSD-a, dočekao je ekipu televizije uvredama, a potom je i fizički nasrnuo na snimatelja i novinara BN televizije.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor: Rtvbn.com)

Video: Ambasadorka Srbije u Izraelu na godišnjicu masakra: Užasi počinjeni tog dana su nezamislivi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mikigrom

    10. februar 2015 | 15:51

    I ne treba da im daju. Sve su rasturili...sve

  • --.major. MILAN TEPIC RS.K.

    10. februar 2015 | 16:45

    Svaka vam cast slozni narode pokazite tima hostaplerima sto su se do epali vlasti da nicija nije gorela do zore. Jos mi je draze kada vidim da su tu i nasi muslimani. Ajde bar danas nesto zblizi ja sam na strani mjestana . drzite se ja sam uz vas.

  • Miki

    10. februar 2015 | 17:17

    Kako su komunisticki pioniri zavrsili predmete sa najvecom ocenom vidi se i po ovom primeru. Komunizam ne priznajemo ali i dalje koristimo njegovo oruzje protiv naroda.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA