ISLAMSKA DRŽAVA U KRIZI: Bankrotirali su, nemaju boraca?!

 
  • 8

ISIS je upotrebio sve svoje kapacitete, uključujući i samoubilačke napade, ali nije uspeo zbog teškog poraza od sirijskih i iračkih Kurda, potpomognutim vazdušnim napadima koalicije

Neprijatelji Islamske države već neko vreme primećuju neuobičajene znakove dezorganizovanosti među džihadistima. Uprkos ovoj informaciji, ipak se smatra da će još mnogo meseci proći dok ISIS ne postane vojno ugrožen u Siriji, u kojoj je izložen manjem vojnom pritisku nego u Iraku.

Područja koja se protežu sve do iračke polovine "kalifata" i neke sirijske provincije su još uvek pod njihovom vladavinom. Ali Islamskoj državi još uvek ne preti nikakav ozbiljniji otpor u tim sunitskim područjima jer se svaki takav pokušaj završio na samom početku, i to na krvavi način.

- Islamska država platila je "vrlo visoku cenu u Kobaneu" - rekao je američki pukovnik iz koalicije protiv ISIS-a pukovnik Tomas Gileran.

Kobane ima ograničenu stratešku važnost, ali je tokom višemesečnih krvavih borbi postao simbol borbe protiv džihadista u Siriji. Zato je u pokušaju osvajanja tog grada ISIS upotrebio sve svoje kapacitete, uključujući i samoubilačke napade, ali nije uspeo, već je pretrpeo težak poraz od sirijskih i iračkih Kurda, potpomognutim vazdušnim napadima koalicije.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Pritisku pod kojim se ISIS nalazi doprinosi i stanje njegovih finansija, za koje se u svetu veruje da je problematično zbog urušavanja cena nafte svuda u svetu.

Islamska država je nedavno pretrpela i poraz od snaga sirijske vlade u važnoj bici nedaleko od vazdušne baze u pokrajini Deir al-Zor, odakle je morala da se povuče, javio je SOHR, a deo teritorije je nakon vojnih neuspeha morao da prepusti sirijskim i kurdskim snagama i u severoistočnoj provinciji Hasaki, na granici s Irakom.

Sirijska agencija SANA u petak je javila da je sirijska vojska u poslednjim uspesima Islamske države proterala iz 16 sela, ubivši veliki broj džihadista.

Foto: Tanjug/AP/Militant Website Foto: Tanjug/AP/Militant Website

Taj skup je pod većim vojnim pritiskom u Iraku gde je u njenim rukama i dalje drugi najveći grad u zemlji Mosul i veliki delovi provincije Anbar. Ali u drugim su iračkim područjima dobro naoružani borci iračkih Kurda, pešmerge, uspeli da povrate značajne delove teritorije.

Visoki zapadni diplomata rekao je da ne treba preuveličavati značenje nedavnih neuspeha Islamske države, ali je i utvrdio kako "nema sumnje da su najfascinantniji dani ISIS-a prošli".

(Telegraf.rs / Izvor: jutarnji.hr)

Video: Uništena granata iz Prvog svetskog rata u Deliblatskoj peščari

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    6. februar 2015 | 21:33

    Daj da se ne lazemo usa prestala da finansira posto su clanice opeka odbile da drze ovako nisku cenu nafte koju je forsirala usa da bi unistila rusiju

  • Tutor

    6. februar 2015 | 23:03

    Čudno, bankrotirali zbog sela zvanog Kobane.

  • 1001

    6. februar 2015 | 23:54

    Jao kako ce da ih kurdi masakriraju,i ne samo oni.I treba se osvetiti ovim monstrumima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA