PUTIN IZ PEPELA DIŽE SSSR: Sprema napade na baltičke zemlje!

 
  • 72

Da se situacija u istočnoj Evropi zaoštrava, pokazuju i podaci da je NATO postavio šest komandnih centara duž istočne granice Alijanse. Sumnja se da bi Kremlj mogao da prouzrokuje "mutne" sukobe u Estoniji i Letoniji gde postoje velike ruske manjine

Vladimir Putin ima opasne ambicije koje sežu i izvan Ukrajine, i ima za cilj da testira odlučnost Zapada u Baltičkim državama, upozorio je Anders Fog Rasmusen, bivši šef NATO.

Bivši generalni sekretar Atlantskog saveza rekao je da je cilj Kremlja da razbije solidarnost NATO pakta i ponovo uspostave rusku dominaciju u istočnoj Evropi.

- Ne radi se o Ukrajini. Putin želi da Rusija ponovo bude velika sila. Postoji velika mogućnost da će intervenisati na Baltiku i tako testirati član 5 Povelje NATO - rekao je Rasmusen.

Naime, član 5 Severnoatlantskog sporazuma određuje da se oružani napad na jednu od zemalja članica "smatra napadom na sve članice". To jest, države će pomoći "napadnutoj članici ili članicama", ako treba i silom.

NATO STRAHUJE OD PUTINA: Rasporedio 5.000 vojnika na granicu sa Rusijom!

Foto: Tanjug/AP/Pablo Martinez Monsivais Foto: Tanjug/AP/Pablo Martinez Monsivais

- Putin zna da će biti pobeđen ako pređe crvenu liniju i napadne saveznika NATO-a. Da budem jasan, on je stručnjak za hibridni rat u kojem se mešaju različiti tipovi operacija kako bi se destabilizovala jedna država - izjavio je bivši šef NATO-a za britanski Telegraf.

Postoji strah da će Kremlj prouzrokovati "mutne" sukobe u Estoniji i Letoniji gde postoje velike ruske manjine, i mogao bi da interveniše oružano - sa daljine, ili ubacivanjem boraca bez oznaka. Pri tom bi slabije članice NATO mogle da relativizuju takav incident bilo zbog očuvanja trgovačkih veza sa Rusijom ili zbog simpatija prema Kremlju, kao što je slučaj s Mađarskom ili Grčkom.

Članom 5 se predviđa da svaki napad na jednu članicu NATO prestavlja napad na sve članice, dovodeći do kolektivne mobilizacije. U 66-godišnjoj istoriji NATO to se dogodilo samo jednom nakon napada u SAD 11. septembra 2001.

Foto: Wikipedia/Shannon Collins Foto: Wikipedia/Shannon Collins

Niko ne zna šta bi se desilo ukoliko bi neka od baltičkih država zatražila zaštitu na osnovu člana 5, a Savet NATO-a je odbio. Izostanak reagovanja bi verovatno uništio kredibilitet Alijanse i potkopao princip odvraćanja.

Anders Fog Rasmusen, inače, ne smatra kako Putin trenutno želi da zauzme i zadrži znatne delove Ukrajine već mu više odgovara "zamrznuti konflikt".

Ministri zemalja članica NATO odlučili su juče na sastanku u Briselu da formiraju novu jedinicu za brzo reagovanje i postave šest komandnih centara duž istočne granice Alijanse, saopšteno je iz sedišta Severnoatlantskog saveza.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Ova jedinica jačine brigade, popularno nazvana "udarna pesnica" NATO, sastojaće se od četiri do pet hiljada ljudi i biće u stanju da u roku od dva do četiri dana reaguje na svaku pretnju Savezu, poručili su ministri u saopštenju.

Osim toga, na sastanku je odlučeno da se u Rumuniji, Bugarskoj, Poljskoj, i tri baltičke zemlje postave štabovi i komandni centri za prihvat ove jedinice, koja je od danas zvanično dobila ime Zajedničke snage vrlo visoke borbene gotovosti sa engleskim akronimom VJTF.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland će danas, u okviru inicijative nemačke vlade za razrešenje sukoba u Ukrajini, doputovati u Moskvu, gde će razgovarati sa Vladimirom Putinom.

Ta iznenadna poseta dvoje državnika Rusiji najavljena je tri dana uoči sastanka šefova diplomatija zemalja članica Evropske unije, na kome će se odlučivati o novim sankcijama Rusiji.

(Telegraf.rs / Izvor:telegraph.co.uk, Tanjug)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr

    6. februar 2015 | 13:41

    Sve sto OVAJ kase za Putina on sam misli i radi... Klasicna zamena teza... Tj poluistina... Ko u ovo jos veruju...

  • Domoljub

    6. februar 2015 | 13:03

    Pa što te trupe nije postavio na Aljasku i Njujork. Tamo će im više trebati nego u baltičkim zemljama. Za njih Rusima nije potrebna vojska. One se uništavaju drugim sretstvima, koje nećemo ovde pominjati. Danci i rat kao Srbi i uzgoj banana.

  • lol

    6. februar 2015 | 13:02

    Nešto gluplje nisam čuo u životu. Sukob na istoku Ukrajine su izazvali Ukrajinski nacionalisti koji su slali ljude da šamaraju ljude i muče ih naočigled svih u sred bela dana, da bi im pokazali da im tu nije mesto i da se isele iz Ukrajine. E onda se taj narod, koji tu živi već 100 godina pobunio protiv toga, i onda je nastalo sve to. Ako neko ne veruje u ovo neka slobodno pita bilo kog koji živi tamo ili je pobegao iz te oblasti, sve će vam potvrditi. A to što novine pišu da je to Putinova ideja, to je samo dokaz o medijskim napadima koje organizuje Amerika

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA