UDAR NA CIPRASA KOJI NIKO NIJE OČEKIVAO: Grčka pred slomom zbog iznenadne odluke Evropske centralne banke!

 
  • 60

Bez podrške Evropske centralne banke ova članica EU će najverovatnije zapasti u tešku finansijsku situaciju. Budući da nema pristup tržištima zbog prezaduženosti, grčka vlada će uspeti da pomogne bankama samo narednih par meseci

Evropska centralna banka odlučila je da više neće prihvatati grčke obveznice kao garancije za otplatu zajmova, te je na taj način Centralnu banku Grčke opteretila finansiranjem domaćih banaka i izolovala celokupnu državu.

Pomenuta neočekivana odluka znači da će grčka centralna banka narednih nedelja osigurati preko 10 milijardi evra hitnih zajmova. Ovo je izazvano time da mnogi u Frankfurtu smatraju da je grčka vlada odustala od međunarodnog programa pomoći koji zahteva reforme.

Odluka je objavljena samo nekoliko sati nakon što se novi grčki ministar finansija Janis Varufakis sastao sa predsednikom Centralne banke, Mariom Drahijem. Oni su tom prilikom ustanovili da će Centralna banka učiniti "sve što je potrebno" kako bi pomogla državama članicama kao što je Grčka.

Međutim, desila se sasvim suprotna stvar. Neočekivana odluka je donešena nakon što je grčka vlada pozvala Centralnu banku da održi njene banke u životu dok se ne dogovori sa partnerima iz evrozone. Oni su ovakvav zahtev odbili pa su na taj način dodatno otežali položaj u kom se Grčka nalazi.

Foto: Printscreen/Youtube/Besttv Zajecar Foto: Printscreen/Youtube/Besttv Zajecar

Ova odluka stupa na snagu 11. februara što automatski znači da grčke državne obveznice, vredne više od 10 milijardi evra, neće biti prihvaćene od strane Evropske centralne banke u zamenu za zajmove. Umesto toga, grčka centralna banka će morati da grčkim bankama sama osigura hitne zajmove i za to će snositi celokupan rizik. Ukoliko na taj način zapadne u problem njoj će pomoći grčka vlada kojoj neće biti nimalo lako.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Bez podrške Evropske centralne banke ova članica EU će najverovatnije zapasti u tešku finansijsku situaciju. Budući da nema pristup tržištima zbog prezaduženosti, grčka vlada će uspeti da pomogne bankama samo narednih par meseci.

(Telegraf.rs / Hina)

Video: Brdo kamenja obrušilo se na Jablanicu: Evo šta je ostalo od litice posle jezive tragedije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • GradjaninX

    5. februar 2015 | 20:05

    Dobrodosli u EU. Ne damo vam na trziste jer ste prezaduzeni.....auuuu... A demokratija, ravnopravnost? E U 3 lepe....

  • DUXONI

    5. februar 2015 | 20:08

    Nema potrebe za paniku ,obveznice ce uzeti neke zemlje BRIKSA tako da ce Grci stati na noge bez pomoci EU

  • Nebojša

    5. februar 2015 | 19:55

    Vreme je da vrate drahmu u opticaj i sami štampaju svoj novac!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA