USPEH NIŠKIH KARDIOLOGA: Prvi put obavljene dve komplikovane kardiološke operacije

 
  • 2

Nenad Božinović, šef odseka interventne kardiologije niškog Kliničkog centra izrazio je zadovoljstvo što je lekarski tim usvojio proceduru u skladu sa svetskim standardima

Tim niških kardiologa predvođen prof. dr Zoranom Perišićem u saradnji sa prof. dr Alfredom Galasijem iz Katanje, izveo je danas prvi put u niškom Kliničkom centru retrogradno otvaranje zapušene srčane arterije kod dvoje pacijenata.

Do sada su bolesnici, kod kojih je postojala potreba za ovakvom vrstom kardiološke intevencije, slati u Beograd, što ubuduće neće biti slučaj jer je već za sledeću nedelju najavljen nastavak ovakvih zahvata kod pacijenata sa istim zdravstvenim problemom.

Perišić objašnjava da je redovna procedura u slučaju tzv. hronične totalne okluzije, odnosno formiranja lezije na srčanoj arteriji, anterogradna intervencija. Međutim, kako je objasnio, kod desetak odsto pacijenata potrebno je retrogradno otvaranje arterije što je mnogo komplikovaniji zahvat.

Foto: Promo Foto: Promo

- Danas smo obavili dve regrogradne intervencije na srčanim arterijama i to kod jedne šezdesetpetogodišnje žene i muškarca starog 67 godina. Oboje su imali hroničnu totalnu okluziju, što znači da im je po jedna srčana arterija bila po nekoliko meseci začepljena, a anterogradna intervencija ne bi dala rezultat. Iz tog razloga smo primenili retrogradno otčepljivanje arterije što znači da smo do nje došli tako što smo kateterom ušli kroz kolateralni krvni sud, a zatim žicom boli taj fibrozni čep kako bismo stvorili prostor da se balonima otvori arterija i postave stentovi - objasnio je Perišić.

On je dodao da je reč o izuzetno komplikovanom zahvatu, o čemu svedoči i njegovo trajanje od tri i po sata, od kojih je čitava dva sata ekipa bila izložena rendgenskom zračenju. Najavio je da će uraditi još dve takve intervencije.

Alfredo Galasi je istakao da uspešnost ovakvih zahvata iznosi od 80 do 95 odsto.

Foto: Promo Foto: Promo

- Koliko će ova intervencija biti uspešna zavisi prvenstveno od kvaliteta tima, a ovde u Nišu zaista postoji dobar tim kardiologa pa je ova procedura uspešno urađena - pohvalio je svoje niške kolege italijanski kardiolog.

Nenad Božinović, šef odseka interventne kardiologije izrazio je zadovoljstvo što je niški kardiološki tim usvojio proceduru u skladu sa svetskim standardima.

- Razlog što se ovo do sada nije radilo u Nišu je kompleksnost retrogradne procedure i nedostatgak materijala koji je duplo skuplji u odnosu na onaj potreban za anterogradni zahvat. Ovo znači ogroman benefit za pacijente sa hroničnom totalnom okluzijom jer pacijenti sa ovakvom dijagnozom imaju zapušen jedan od dva srčana krvna suda, što im izaziva zamor, utiče na kvalitet života a potencijalno su životno ugroženi jer može doći do začepljenja i druge arterije - objasnio je Božinović.

Ova kardiološka intervencija obavljena je zahvaljujući Sulejmanu Džabailovu, direktoru kompanije "ASAHi" za istočnu Evropu koja je posredstvom svog srpskog predstavnika, firme "Aptus" iz Beograda obezbedila medicinski materijal.

(D. R.)

Video: Pravilna ishrana je osnova zdravlja: U kojim količinama možete koristiti šećer, a da se ne ugojite

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA