MLADIĆ UZEO MILION I PO EVRA OD HRVATA? Senzacionalna ispovest funkcionera Hrvatske vojske

 
  • 39

Tokom ispitivanja Kolende istaknut je Mladićev dopis iz juna 1993. godine da "HVO treba da preda paket srpskoj strani sa milion i pet stotina hiljada nemačkih maraka za prevoz Hrvata iz Travnika, hranu, cigarete...".

Ratni zapovednik vojske Srba u BiH Ratko Mladić kao svedoka odbrane doveo je sekretara HVO-a u opštini Travnik (od 1992. do 1993. godine), Davora Kolendu. Trebalo je da svedoči da je Mladićeva vojska bila humana prema Hrvatima koji su se nakon izbijanja sukoba sa Muslimanima kolektivno izvukli iz Travnika 7. juna 1993. godine preko srpske teritorije.

Haški tužilac Roland Bos je tokom ispitivanja Kolende pokazao Mladićev dopis iz juna 1993. godine da "HVO treba da preda paket srpskoj strani sa milion i pet stotina hiljada nemačkih maraka za prevoz Hrvata iz Travnika, hranu, cigarete...".

Oko 5.000 žena, dece i staraca autobusima je prebačeno preko Vlašića u Hrvatsku, a 800 muškaraca nekoliko je dana zadržano u logoru na Manjači. Tamo im je "osiguran smeštaj na humanitarnim osnovama i bez zločinačke namere", kako je tvrdio Mladić.

Tužilac je izvukao staru Kolendinu izjavu koju je 1993. godine dao SIS-u, gde kaže kako je na Manjači s drugima na temperaturi većoj od 30 stepeni ceo dan morao da skandira "Bosna je srpska, kao što je Moskva ruska". Kolenda sada nije demantovao tu izjavu.

- Dok su u Hrvatskoj Srbi i Hrvati ratovali, u BiH su bili saveznici 1993. i 1994. godine - Srbima je trebala nafta, a Hrvatima oružje i municija, tako da su se strane vrlo lako dogovorile - ispričao je sudu Kolenda.

(Telegraf.rs/ Izvor: jutarnji.hr)

 

 

Video: PKS širi prisustvo na azijskom tržištu: Otvorene još dve kancelarije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • major. MILAN TEPIC RS.K.

    5. februar 2015 | 17:46

    GENERL RATKO MLDIC JE VELIKI COVJEK VELIKI VOJSKOVODJA . ON JE SPASIO MNOGE MUSLIMANE I HRVATE ALI TI SADA CUTE NECE DA SE OGLASE NAKON DVADESET GODINA SRAM DA JE TAKOVE POJEDINCE.

  • Cica

    5. februar 2015 | 16:37

    Sta je ovaj htio reci. Ratko je Heroj...

  • sinisa galevica gale

    5. februar 2015 | 17:13

    GENRALE RATKO ne dase ti volimo te mi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA