MASAKR U MARKALAMA, KO JE KRIV? Zločin za koji su optuženi Srbi da bi bili bombardovani! (FOTO) (VIDEO)

 
  • 44

Prema sudskim presudama Haškog tribunala, za napade na pijacu u Sarajevu je odgovorna Vojska Republike Srpske, dok prema izveštaju nezavisne komisije iz 1995, ne postoje jasni dokazi za to ko je odgovoran

Na današnji dan 1994. godine dogodio se napad na pijaci Merkale koja se nalazi u centru Sarajeva  kada je ubijeno 68 ljudi, a ranjene 144 osobe.  Drugi napad na pijacu desio se 28. avgusta 1995. i tom prilikom je poginulo 37 ljudi, a ranjeno 90.

Drugi napad, bio je povod za vazdušne udare NATO na Republiku Srpsku.

Prema sudskim presudama Haškog tribunala, za oba slučaja je odgovorna Vojska Republike Srpske, dok prema izveštaju nezavisne komisije iz 1995, ne postoje jasni dokazi za to ko je odgovoran kod prvog napada na pijacu Markale, što je potvrdio lično i Jasuši Akaši, izaslanik generalnog sekretara UN za Balkan.

Zbog toga mnogi smatraju da su bošnjačke snage iscenirale, odnosno same izvršile oba napada na sopstvene civile, kako bi izazvale NATO bombardovanje Republike Srpske.

Direktna posledica ovih događaja bilo je NATO bombardovanje RS. NATO je optužio Vojsku Republike Srpske i iskoristio to granatiranje kao povod za ulazak NATO-a u rat protiv Srba u BiH u vojnoj operaciji pod kodnim imenom "Operacija namerna sila" (Operation Deliberate Force).

Napad je iskorišćen i za nastavak akcije NATO i Hrvatske protiv Republike Srpske Krajine započete dvadesetak dana ranije, s ciljem oslabljivanja vojne moći vojske Republike Srpske koja je pretila ili je mogla da preti područjima koje je UN okarakterisao kao “sigurne zone”.

Tim akcijama potpuno je proterano srpsko stanovništvo sa teritorije Kninske Krajine, kao i srpsko stanovništvo iz zapadnih i jugozapadnih delova Bosne i Hercegovine. Republika Srpska je vojnički poražena i bila je prinuđena da potpiše mir u kome je izgubila više od trećine svoje dotadašnje teritorije.

(Telegraf.rs)

Video: Srušila se zgrada u Napulju, iz ruševina izvukli tela dece

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Munja

    5. februar 2015 | 12:59

    Javna je tajna da su muslimani cinili sve samo da bi izprovocirali NATO bombardovanje u BiH. Od samog pocetka se radilo na Tom planu.I za taj plan su zirtvovali dosta nevinh ljudi.

  • Алекса

    5. februar 2015 | 14:13

    Ово је непотпуни и прекројен снимак. Недостаје десетак минута материјала. У првобитној верзији високи човек у плавом мантилу са зеленом беретком, који је у овом снимку на 5:43 појављује се у још три улоге, прва му је да на почетку оригиналног снимка регулише аутомобиле, онда се појављује на пијаци, потом је обезбеђење у болници и на крају плаче и кука над неким човеком. Кад су указали на то да тај човек глуми, муслимаска тв је избацила снимак. Мислим да РТРС има оригинал па би било лепо показати да је ово било изрежирано.

  • Slobo

    5. februar 2015 | 16:19

    Pored pijace markale nalazi se zgrada od 6 spratova . Fakticki je nemoguce ubaciti minobacacku granatu iz prvog pokusaja .Markale su povod za NATO bombardovanje Srba . Ekipa bosnjacke televizije bila je odmah na markalama . RTV je udaljena najmanje 8 kilometara .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA