CIPRAS ODLEPIO: Prijatelj patrijarha Pavla odbio mesto predsednika!

Visoki predstavnici partije Siriza povezani sa upravom Svete Gore, proteklih nekoliko dana su intenzivno razmatrali mogućnost da arhiepiskop Anastasios bude kandidat koga će novi grčki premijer Aleksis Cipras predložiti za predsednika Grčke

  • 5

Poglavar Albanske pravoslavne crkve arhiepiskop Anastasios Janulatos neće prihvatiti ponudu grčkog premijera Aleksisa Ciprasa da preuzme funkciju predsednika Grčke, nakon što se Karolosu Papuljasu završio mandat.

- Jedan pravoslavni poglavar ima određeni crkveni zadatak. On ne može da preuzme političku funkciju - izjavio je arhiepiskop Anastasios za skopsku Večer.

Visoki predstavnici partije Siriza povezani sa upravom Svete Gore, prema pisanju grčkog lista "To Vima", proteklih nekoliko dana su intenzivno razmatrali mogućnost da arhiepiskop Anastasios bude kandidat koga će novi grčki premijer Aleksis Cipras predložiti za predsednika Grčke.

Nakon što prošle godine parlamet nije uspeo ni iz tri pokušaja da izabere novog predsednika, u skladu sa Ustavom, parlament je raspušten i raspisani su prevremeni izbori na kojima je pobedila Siriza. Novom parlamentu izbor predsednika biće jedan od prvih zadataka.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Arhiepiskop Albanske pravoslavne crkve je ličnost koja uživa veliko poštovanje i istaknuti je sveštenik među pristalicama ekumenizma, što bi po rečima ljudi bliskih Ciprasu dalo posebnu simboliku predsedničkim izborima i što bi ujedinilo zemlju i koji bi joj, kako navodi "To Vima", svojim prisustvom u predsedničkoj palati dao sjaj.

Na čelu Albanske pravoslavne crkve je više od dve decenije, gde je došao odmah posle pada komunizma i sa početkom obnavljanja do tada zabranjenog verskog života u Albaniji. Rođen je u Pireju, Grčka, 4. novembra 1929. godine. Studirao je teologiju na Univerzitetu u Atini, religiologiju, misionarenje i etiologiju na univerzitetima u Hamburgu i Marburgu u Nemackoj. Rukopoložen je za đakona 1960.

Printskrin: YouTube / Orthodox Church in Albania - Kisha Ortodokse ne Shqiperi Printskrin: YouTube / Orthodox Church in Albania - Kisha Ortodokse ne Shqiperi

Pri Svetskom savetu crkava izabran je za predsednika Komisije za misionarenje i propovedanje Jevanđelja u svetu. Redovni je profesor istorije religija na Atinskom univerzitetu (1972-1997) i dopisni clan Atinske akademije od 1993.

Kao arhiepiskop Albanije (od 1992) uzdigao je iz ruševina Pravoslavnu autokefalnu crkvu Albanije. U Albaniji, kako tvrde tamošnji mediji, nikada nije bio u potpunosti prihvaćen zbog svog grčkog porekla. Bio je veliki prijatelj pokojnog patrijarha Pavla sa kojim je bio "cimer" za vreme studija na Svetoj Gori. Dobitnik je niza odlikovanja, medu kojima i veliki krst Reda časti Grčke.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA