OVAJ KONCERT NE SMETE PROPUSTITI: Evo šta vam sprema srpski BOG GITARE Aleksandar Sedlar! (FOTO) (VIDEO)

 
  • 2

Kompozitor, gitarista, aranžer i producent Aleksandar Sedlar Bogoev pred premijeru nove kompozicije "Mesečeva bajka" na Kolarcu seća se saradnje sa Željkom Joksimovićem, turneja po Americi sa Zdravkom Čolićem i otkriva na kojim pločama je rastao, kako je "odlepio" za gitarom i zašto je Geri Mur ipak bolji od svih ostalih

Retke su srpske muzičke zvezde sa kojima kompozitor, producent, aranžer, ali pre svega pravi "bog gitare" Aleksandar Sedlar Bogoev nije sarađivao.

Momak kojeg nema šansi da ste "promašili" dok "razbija" u neverovatnom uvodu "Devojke sa polja zelenih" Željka Joksimovića, ili kao jednog od muzičara i bek vokala na koncertima Zdravka Čolića, Aleksandre Radović, Željka Joksimovića, daleko je manje poznat po dirigentskim bravurama i komponovanju klasične muzike.

Barem ovde... No, i to će se kako stvari stoje uskoro promeniti, tačnije 7. februara kada će u Kolarčevoj zadužbini biti izvedena Sedlarova srpska bajka za decu poetično nazvana - "Mesečeva bajka".

Kompoziciju je, saznajemo, naručio čuveni nemački dirigent Lior Šambadal uz napomenu da želi "tradicionalnu srpsku bajku, po mogućstvu - miroljubivu".

Foto: Wikipedia/VVVladimir Foto: Wikipedia/VVVladimir

Tu su odmah, kaže Sedlar, "otpali" Marko Kraljević i slični epski heroji, te je naposletku sasvim novu bajku osmislio sa koautorima Aleksandrom Horvat, Vladimirom Baraćem i Vanjom Nikolić.

- "Mesečeva bajka" je premijerno izvedena 14. marta u sali Berlinske Filharmonije, a ovdašnja publika videće je u izvođenju mlade srpske violončelistkinje Maje Bogdanović, koja iza sebe već ima internacionalnu karijeru, Simfonijskog orkestra RTS-a, naratora Dragoljuba Mićka Ljubičića, i pod mojom dirigentskom upravom. Imaćemo i gosta iznenađenja! - počinje priču za Telegraf pred probu u Kolarcu Sedlar napominjući uzgred da je sa Bogdanovićevom počeo da sarađuje u vreme kada je radila sa čuvenim violinistom Nemanjom Radulovićem.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Svako ko je uživo slušao Sedlara ne može da bude ravnodušan na njegove "majstorije" te se skoro samo nameće pitanje ko je taj stariji brat, drug, ili kul komšija koji ga je "zarazio" ljubavlju prema gitari?

- Ustvari, za sve je kriv moj otac, koji je i sam gitarista i producent. Kada sam '92. otišao kod njega u Švajcarsku snimao je neku ploču... Ja sam bio klinac koji se nešto muvao tuda, bez zanimacije, te sam naposletku uzeo gitaru u ruke i već posle nekoliko minuta pomislio: "Opa, pa ovo i nije tako loše"! Kada sam se vratio u Beograd, otac mi je poslao gitaru po svom prijatelju (prim. aut. velikom gitaristi) Zlatku Manojloviću i tako je sve krenulo - seća se Sedlar.

Ubrzo je na red došla i prva ploča. Bili su to, razume se, "Gansi" i legendarna "Use Your Illusion" (1991), a o ostalima Sedlar priča u dahu:

- Nikada neću zaboraviti kako sam presnimavao tetkine i tečine ploče na kasete... Među njima su, pamtim, bili i Kvinsi Džons, "Earth, Wind & Fire", "Kridensi"... Od domaćih gitarista voleo sam Vlatka Stefanovskog i Radomira Mihajlovića Točka, međutim, definitivno najjači uticaj na mene, barem što se fraza i vibrata tiče imao je "one and only" Geri Mur! - iskren je Aleksandar dodajući da je brzo i skoro neprimetno počeo paralelno da radi na hiljadu muzičkih polja - kao muzičar, bek vokal, aranžer, kompozitor... Sve u svemu, nije bilo teško uklopiti se sa našim zvezdama.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Stvarno nikada nisam imao problema da se prilagodim ljudima sa kojima radim. Bilo je tu pregršt lepih anegdota i uspomena. Sećam se kada smo snimali Joksimovićevu "Devojku sa polja zelenih" da smo čuveni uvod koji je svima zapao za oko snimali - na kraju! Bilo je, kao u fazonu: "Snimili smo sve", a onda  i: "Ups, pa zaboravili smo uvod"! Tako sam se vratio i onako umoran sa spuštenom glavom iz dva-tri tejka odsvirao uvod za kojim su na kraju svi "odlepili" - priča Aleksandar.

- Sa Zdravkom Čolićem sam se sreo na snimanju jednog novogodišnjeg programa početkom 2000-ih. Ja sam nešto "plejbečio", a tu su između ostalog bili i Dragoljub Đuričić koji me zna otkad sam bio beba, kao i Aleksandra Radović u čijem sam bendu tada svirao... Od tog trenutka s Čolom sam ostao narednih pet godina. Bilo je sjajnih trenutaka s njim na turneji po Americi i Australiji. Nikada neću zaboraviti kako nas je Vlade Divac vodio u neku čuvenu piceriju u Los Anđelesu - priseća se Aleksandar uzgred napominjući da je bilo perioda kada bi njegov raspored izgledao otprilike ovako: "S Čolićem radim od 10 ujutru, pa onda s Aleksandrom Kovač od dva, pa sa Željkom Joksimovićem od šest".

Dinamika, trka i frka su nakon ovoliko vremena i dalje sastavni deo njegovog života.

- Dirigujem, komponujem, sviram, radim aranžmane, docent sam na Fakultetu umetnosti u Nišu... Trenutno produciram novi album benda "Hari Mata Hari", a posebno sam zadovoljan i kako je ispao poslednji film na kojem sam radio - "Heroj 1914"  o stradanju srpskog vojnika u Prvom svetskom ratu - iskren je Sedlar ostavljajući širu priču o filmskoj i pozorišnoj muzici koju je radio "za neki drugi put". U međuvremenu bilo bi, dodaje šeretski, lepo da se vidimo na "Mesečevoj bajci" u Kolarcu.

Poznajući Sedlarove ranije radove  - "Macbeth" (violinski koncert), "Elegiju za orkestar" (diplomski rad, koji je izvela Beogradska filharmonija), "Flower in the Desert" (porudžbina Guitar Art festivala 2010.), "Spring in Japan" (porudžbina Nemanje Radulovića), i kompoziciju "Idi vidi dedu!" (koju je posvetio akademskom horu "Collegium musicum" povodom 40 godina postojanja), jednostavno znamo da nećemo pogrešiti ako 7. februara nađemo vremena da skoknemo do Kolarca...

(Katarina Vuković)

Video: Baka Mirjana Petrović iz Cikota u 99. godini igra, peva i radi sve fizičke poslove

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • roki

    6. februar 2015 | 18:38

    SEDLAR JE PONOS SRBIJE I DAJ BOŽE DA IMAMO ŠTO VIŠE TAKO VREDNIH I TALENOVANIH LJUDI.

  • Elena

    6. februar 2015 | 22:11

    Svaka cast na tekstu.Sedlaru kao retko talentovanom,svestranom I kompletnom muzičaru nije mesto u Srbiji,za njegove kapacitete je suvise tesna.Radujemo se sutrasnjoj bajci

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA