POZIV NA LINČ: U Podgorici osvanuli grafiti protiv gejeva i Albanaca!

 
  • 9

U strogom centru Podgorice, prekoputa Sahat kule, osvanuli su grafiti s uvredljivim sadržajem prema LGBT zajednici i albanskoj nacionalnoj manjini

U strogom centru Podgorice, preko puta Sahat kule, osvanuli su grafiti s uvredljivim sadržajem prema LGBT zajednici i albanskoj nacionalnoj manjini, prenosi Radio-televizija Crne Gore.

U spornim grafitima se poziva na ubijanje pripadnika LGBT zajednice, dok se Albanci poistovećuju sa LGBT osobama. Iz LGBTTQ centra navode da su uvredljive grafite prijavili policiji, a nadležnom tužiocu je podneta krivična prijava.

- Najoštrije osuđujemo govor mržnje putem uličnih grafita prema LGBT zajednici, verskim i nacionalnim manjinama, ali i pravoslavnoj crkvi, koji je u stalnom porastu od pokretanja javnog rada prve LGBT grupe u Crnoj Gori i javnog deklarisanja prve homoseksualne osobe (Zdravka Cimbaljevića) - saopštio je predsednik Centra Elmir Ðoković.

Podsetio je da je prethodni gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša, koji je imao i homofobnih istupa, ignorisao sve inicijative "LGBT Foruma Progres" u vezi sa postojanjem i uklanjanjem društveno neosvešćenih grafita.

Prema njegovim rečima, korektno je istaći i podsetiti da lokalne vlasti imaju drugačiji, neravnopravan, tretman prema govoru mržnje.

Foto: rtcg.me Foto: rtcg.me

- Nakon zahteva Ambasade BiH u Podgorici brzo su uklonjeni, od ranijih gradskih vlasti Podgorice i Pljevalja, fašistički i šovinistički grafiti protiv muslimana i Bošnjaka. Grafiti protiv LGBT zajednice godinama stoje i opstaju, a LGBT organizacije preko svojih aktivista se trude da ih, koliko mogu, uklone ili preprave pozitivnijim sadržajem - navodi Ðoković.

Predsednik Centra ističe da je aktuelni prestonički gradonačelnik Slavoljub Stijepović u više navrata pokazao priličan senzibilitet za prava i slobode LGBT zajednice.

Ðoković podseća da je, osim neposrednog učešća na Paradi ponosa, Stijepović ranije kao ministar prosvete podržao uključivanje čitavog seta mera u vladinoj LGBT politici, kako bi se putem obrazovanja unapredio kvalitet života LGBT osoba.

(Telegraf.rs / RTCG)

Video: Sastanak Vučića sa Fon der Lajen

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA