GRIZE GA SAVEST: Američki pilot dronom ubio više od 1.600 ljudi! (VIDEO)

 
  • 9

Bredon Brajant je dao otkaz u američkoj vojsci aprila 2011. godine. Rečeno mu je da je pomogao ubistvu 1.626 osoba, tokom svoje četvorogodišnje karijere

Četiri i po godine, Bredon Brajant radio je u tajnom američkom programu za bespilotne letelice za bombardovanje meta u Avganistanu i okolnim zemljama. Rečeno mu je da je pomogao ubistvu više od 1.600 ljudi.

Brajant je rekao za "BBC" da je njegov posao bio da kontroliše kameru na letelici i laser u slučaju da raketa treba da se ispali. Pilot nije mogao da ispali raketu, pre nego što bi Brendon laserom označio metu.

Kaže da je vremenom osećao sve veću nelagodu zbog onoga što je činio. U napadu na dva čoveka u Avganistanu 2007. godine, nesrećno je stradalo jedno dete, ističe u svojoj ispovesti za "BBC".

- Verovali smo da dva čoveka koje smo pratili borave u jednoj maloj kolibi iz koje se videlo svetlo - kaže Brajant. Kako kaže, šest sekundi pošto je ispalio laser na tu kolibu, ugledao je osobu koja je uletela u objekat, neposredno pre nego što je raketa raznela metu.

Iako mu je koordinator misije rekao da je u pitanju pas, Brendon mu nije poverovao. Smatra da je to bilo dete i kaže da od tada oseća veliku mučninu. Napominje da je počeo da pati od nesanica, jer kad bi zaspao sanjao bi samo infracrveno.

Prelomni trenutak za njega desio se kada im je meta bio američki državljanin Anvar el Avlaki. Nadređeni su mu govorili da bi Avlaki mogao da postane novi Bin Laden. Avlaki je ubijen u napadu drona u Jemenu.

- On je bio američki državljanin, a jas sama se zakleo da ću štititi građane SAD i smatram da smo radili pogrešnu stvar. Tada sam odlučio da odem - napominje Brajant.

Brajant je dao otkaz aprila 2011. godine. Rečeno mu je da je pomogao ubistvu 1.626 osoba, tokom svoje četiri i po godišnje karijere.

(Telegraf.rs)

Video: Uručenje nagrade "Krisatalna koala" Radošu Bajiću

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Halid Ibn Velid

    21. januar 2015 | 19:08

    On je heroj jer je amerikanac kao i onaj snajperista koji je ubijao djecu po iraku pa onda dobije film u zahvalu ..gade mi se iva stoka nehumana

  • Mile

    21. januar 2015 | 18:49

    I ko ce ovom majmunu da sudi ?

  • audi-a7

    21. januar 2015 | 19:13

    On je ubio preko 1000 ljudi a cnn cuti za ovo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA