Preminuo Predrag Simić

 
  • 49

Predrag Simić je bio redovni profesor Fakulteta političkih nauka, predsednik Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i bivši ambasador u Parizu

Profesor dr Predrag Simić (61) preminuo je večeras posle teške i kratke bolesti. 

Kako je Tanjugu izjavio dekan FPN Ilija Vujačić, Simiću je tokom dana pozlilo, a preminuo je oko 21 sat.

Simić je bio redovni profesor Fakulteta političkih nauka, predsednik Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i bivši ambasador u Parizu.

Predrag Simić je bio i spoljnopolitički savetnik predsednika Jugoslavije posle 5. oktobra direktor Diplomatske akademije u Ministarstvu spoljnih poslova, šef Katedre za međunarodne odnose na Fakultetu političkih nauka, kao i član Nadzornog odbora Međunarodnog instituta za mir u Beču, redovni profesor međunarodnih odnosa i spoljne politike Univerziteta u Beogradu i Podgorici, autor više knjiga o spoljnoj politici.

Foto: Medija centar Beograd Foto: Medija centar Beograd

Oko 800 njegovih članaka i intervjua je objavljeno u zemlji i inostranstvu. U medijima je često gostovao kao analitičar, komentarišući spoljnopolitička pitanja.

Predrag Simić rođen je 31. avgusta 1954. godine u Beogradu. Magistrirao je 1980. na Fakuletu političkih nauka u Beogradu, gde je i doktorirao osam godina kasnije.

Bio je radovan profesor međunarodnih odnosa i spoljne politike i šef Odeljenja za međunarodne studije na Fakultetu političkih nauka.

Bio je ambasador u Parizu od 2004. do 2009. godine, a u periodu od 2001. do 2004. godine bio je direktor Diplomatske akademije u Ministarstvu spoljnih poslova.

Predrag Simić je autor više knjiga, među kojima su "Put u Rambuje - Kosovska kriza 1995-2000" i "Tito i NATO - uspon i pad Druge Jugoslavije" iz 2008. godine.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Privremene insitucije u Prištini ulicu u Banjskoj nazvale po poginulom albanskom policajcu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stefan Valjevo

    20. januar 2015 | 00:29

    Ne mogu da poverujem. Pa, gledao sam ga u nedelju na TV Prvoj u emisiji "Stav Srbije" kod Dragana Bujoševića na temu terorističkih napada u Francuskoj i mogu da kažem da je bio potpuno korektan i objektivan. Šteta što nas je napustio tako rano veliki stručnjak i intelektualac koji je vrhunski upoznat sa oblašću spoljne politike i geopolitike.

  • Nele

    19. januar 2015 | 23:10

    Saucesce porodici! Izuzetno pametan covek!

  • Srdjan

    19. januar 2015 | 23:11

    Velika šteta visoki intelektualac

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA