Skraćeni časovi i u drugom polugodištu

 
  • 4

U većini škola nastava će se od sutra odvijati uobičajeno, s časovima od 45 minuta. Međutim, jednom broju škola, zbog štrajka sindikata prosvete, časovi će biti skraćeni na 30 minuta

Za većinu školske dece u Srbiji sutra počinje drugo polugodište, a u Ministarstvu prosvete tvrde da zbog protesta nijedan učenik nije ostao bez zaključenih ocena.

Sindikati podsećaju da se štrajk nastavlja i ističu da za štrajkače neće biti odbijanja od zarade.

- Nastava u prvom polugodištu završena je regularno, a ocene su u svim školama na teritoriji Srbije zaključene - rečeno je Tanjugu u Ministarstvu prosvete, uz podsećanje da je za vojvođanske đake nastava počela prošle nedelje.

U većini škola nastava će se od sutra odvijati uobičajeno, sa časovima od 45 minuta, međutim, jednom broju škola, zbog štrajka sindikata prosvete, časovi će biti skraćeni na 30 minuta.

Foto: flickr/danobrienmuzyka Foto: flickr/danobrienmuzyka

Štrajk traje dva meseca, a čelnici sindikata tvrde da ne protestuju samo zbog plate nego i zbog uslova rada, a ovoga puta, kako kažu, i zbog nepravde.

Najavljuju da će za školsku slavu, Svetog Savu, ponovo organizovati protestno okupljanje i, kako su najavili, marš na Beograd.

Iz Ministarstva prosvete podsećaju i da su razgovori o posebnom kolektivnom ugovoru za zaposlene u školama i domovima učenika, kao i u vezi sa prekidom štrajka u toku.

Nova runda pregovora treba da se održi u sredu, 21. januara, a ocekuje se da će tokom ove nedelje biti usaglašen PKU.

Foto: Tanjug/Aleksandar Stojanović Foto: Tanjug/Aleksandar Stojanović

Inače, tekst PKU bio je usaglašen tokom decembra između Ministarstva prosvete i sindikata, ali je u međuvremenu dobio negativna mišljenja nadležnih institucija.

Zbog toga je započelo usaglašavanje pojedinih članova PKU između predstavnika sindikata i Ministarstva prosvete, Ministarstva finansija, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike i Agencije za mirno rešavanje sporova.

Kada je u pitanju nadoknada izgubljenih časova tokom štrajka, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije saopštila je da je Ministarstvo prosvete prihvatilo plan nadoknade i da neće biti odbijanja od zarada.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Na Univerzitetu Kolumbija veliki dan za Srbiju i našeg naučnika

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • WWW

    19. januar 2015 | 18:20

    PODRSKA ZA PROFESORE.. GDE SU ZDRAVSTVENI RADNICI I OSTALI SMRTNICI. JEL STE CULI DA 60.000.HILJADA POTROSACKA KORPA ...GDE SU RACUNI...GDE SU OSNOVNE POTREBE ZA NORMALAN ZIVOT??????

  • Radnik

    19. januar 2015 | 18:56

    Cekajte malo, jesu male plate svima, meni je manja nego prosvetarima a opet mi je smanjuju. Daj onda svima da ne smanjuju plate. Razumem prosvetare ali zasto oni da budu izuzeci??? Ponavljam, moja plata je manja od njihove a ipak je smanjuju.

  • nesanis

    20. januar 2015 | 00:35

    Koliki godišnji odmor od skoro pet mjeseci,pa smanjite im još platu,a rade četiri sata dnevno,još im smanjite platu .Tu negde oko 18000 din.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA