PREŽIVELA HOROR U BOLNICI: Doktor Ramić mi je iščupao matericu i probušio bešiku!

 
  • 26

Bolnica će pacijentkinji morati da isplati desetak hiljada evra naknade sa kamatama, kao i troškove postupka, ukoliko i viši sud potvrdi presudu o krivici i odgovornosti medicinskog osoblja

Opšinski sud u Karlovcu je karlovačku bolnicu proglasio krivom zbog nesavesnog lečenja njihove pacijentkinje Slavice Kušan koja je nakon zahvata, koji je trebao biti rutinski, završila na intenzivnoj nezi jer joj je život bio ugrožen. Ako i viši sud potvrdi tu presudu, bolnica će pacijentkinji morati da isplati i desetak hiljada evra naknade sa kamatama, kao i troškove postupka.

Zahvat je izveo dr Mehmed Ramić, penzioner koji i dalje radi u Opštoj bolnici Karlovac, u ginekološkoj ambulanti u Ogulinu.

- Krajem novembra 2012. godine umrla je beba u meni i došla sam na čišćenje. Dr Ramić je to izveo u petak, ali nije završio, pa je nastavio u ponedeljak. Počeo je oko 10.30, a oko 14.30 oko mene je već bilo desetak lekara koji su se borili za moj život. Šef Odeljenja dr Željko Štajcer spasao me je. Kasnije sam saznala da mi je dr Ramić počupao matericu, probio bešiku i odsekao 15 centimetara creva - objasnila je ona.

- Dr Štajcer se izvinio, kao i dr Ramić koji mi je priznao sve što je uradio, zaključivši da je  "na kraju bitno da mi je glava na ramenu". Odlučila sam da ih tužim jer su mi nakon prvog od tri porođaja zašili posteljicu za matericu. U poslednji trenutak me je spasao takođe dr Štajcer. Tom čoveku veliko hvala jer je dobar čovek i stručnjak, ali smatram da sam puno propatila i zato sam morala da podnesem tužbu. Odšteta nije ovde presudna, nego pravda - kaže Slavica Kušan, koja sa suprugom i troje dece živi na području Ozlja.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Njenu priču potvrđuje i sudija Miroslav Kosanović u obrazloženju presude. Navodi da je pacijentkinja primljena zbog kiretaže materice, ali plod nije u celosti odstranjen.

Četiri dana kasnije izvršena je nova kiretaža prilikom koje je "probijen zid materice, pa je izazvano jače krvarenje u stomaku nakon čega je usledio operacioni zahvat otvaranja trbušne šupljine pa je ustanovljeno da je pri kiretaži probijeno tanko crevo i bešika, da je povređen desni ureter koji se nije mogao direktno spojiti, već je izveden na kožu.

Materica je odstranjena, a ozlede bešike i creva su sašivene. Tokom opisanih zahvata pacijentkinja je izgubila velike količine krvi, zbog čega je urađena transfuzija, a ona je bila šokirana i životno ugrožena".

Slavica je bolnici dostavila predlog vansudske nagodbe, ali su ga odbili uz obrazloženje da se u njenom slučaju nije reč o rutinskom zahvatu, pa da je zbog toga došlo do klasične i najčešće komplikacije - evakuacije mrtvog ploda iz materice. Naglasili su joj da nakon desete nedelje trudnoće takav zahvat zasigurno nije rutinski te da su lekari radili prema pravilima struke. Na tim se argumentima temeljila i njihova odbrana u karlovačkoj palati pravde.

Sud u Hrvatskoj je u postupku saslušao medicinskog veštaka dr Hermana Halera, koji je zaključio da su ozlede nastale isključivo krivicom medicinskog osoblja.

- Kako je Slavica? Pozdravite mi je lepo, ja sam je spasaio kod prvog porođaja, imala je poremećaj zgrušavanja krvi, primila je tada četiri doze, a učestvovao sam i u druga dva. Četvrta trudnoća završila je ovako kako je završila. To je bila komplikacija koja se događa, događaće se i dalje. Meni je drago što je sada dobro - izjavio je dr Ramić, i istakao da nema više šta da doda osim onog što je već rekao na sudu.

(Telegraf.rs/ Izvor:jutarnji.hr)

Video: Na Univerzitetu Kolumbija veliki dan za Srbiju i našeg naučnika

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • The end

    19. januar 2015 | 15:24

    Trebalo bi da joj isplate 100 miliona eura . Jer realno ona vise nemoze RADJATI DECU!!! Zapitajte se samo za koliko para biste pristali da nemate decu koja su sada recimo pored vas ?

  • Leo

    19. januar 2015 | 14:59

    Uzas!!!!

  • JM

    19. januar 2015 | 14:25

    Nikako nemojte da odustanete od tuzbe!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA