ČUVAJTE SE: Na ovim mestima se nalaze NATO bombe koje nisu eksplodirale JOŠ UVEK

 
  • 11

Nisu samo u pitanju neeksplodirana ubojita sredstva (NUS) iz NATO agresije, još ima zaostalih iz Drugog svetskog rata

Od agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine, veliki broj neeksplodiranih avionskih bombi i raketa NATO nalazi se u Savi i Dunavu, a kod ostalih vodenih tokova, za koje se sumnja da su zagađene različitim vrstama eksploziva u toku su izviđanja, izjavio je danas Tanjugu direktor Centra za razminiranje Srbije Branislav Jovanović.

- Neeksplodirane avionske bombe i rakete nalaze se kod mosta Bogojevo - Erdut, mosta Bačka Palanka - Ilok, Novi Sad 1 uzvodno od mosta "Sloboda",

Novi Sad 2 nizvodno od železničkog mosta, Luka Pančevo, Dalekovod Ritopek 1 - Ivanovo, most Smederevo - Kovin, Luka Prahovo, Šabac, Obrenovac 1 u blizini Termoelektrane, Obrnovac 2 u blizini fabrike Barič - precizirao je Jovanović.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Za ostale lokacije u vodenim tokovima Srbije, za koje se sumnja da su zagađene različitim vrstama neeksplodiranih ubojitih sredstava, u toku je izviđanje radi preliminarne procene rizika -  rekao je Jovanović.

- Sumnja se da se u Savi, na području sela Jamen, nalaze improvizovane minske naprave zaostale iz perioda ratnih sukoba 1991-1995. godine - dodao je Jovanović.

Nisu samo u pitanju neeksplodirana ubojita sredstva (NUS) iz NATO agresije, još ima zaostalih iz Drugog svetskog rata.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

U Ðerdapskoj klisuri, na teritoriji Srbije u blizini Prahova, potpoljeni su 1944. godine ratni brodovi Nemačke sa protivbrodskim minama i drugim ubojitim sredstvima, objasnio je Jovanović.

- Na ovoj lokaciji je 2006. godine obavljeno izviđanje i utvrđeno da su tu potpljena 23 broda, a da se na četiri broda nalaze protivbrodske mine i druga NUS - rekao Jovanović.

Jovanović je dodao da potpoljena nemačka flota u Ðerdapu "otežava plovidbu brodova tim delom Dunava i prestavljaju stalnu opasnost za ljude i životnu sredinu".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • akonkagva

    18. januar 2015 | 11:17

    И после нека неко каже да се нису потрудили да нам оставе нешто за успомену и дуго сећање ти амери!

  • jovan

    18. januar 2015 | 12:59

    Ova država je potpisala mnoge ugovore sa NATO-m.Takođe intezivno sarađuje sa njima, a nikada nije tražila od njih da uklone zaostale bombe i rakete, kao i da očiste zemljište od osiromašenog uranija. Zbog osiromašenog uranijuma je od bombardovanja, pa dosad došlo do naglog povećanja obolelih od raka i leukemije. Zbog svega navedenog, Srbija mora da prekine svaku dalju saradnju sa ovom zločinačkom organizacijom. Treba samo videti koliko su zemalja bombardovali, ubijali civilno stanovništvo i uništavali stambene objekte,škole, bolnice i sl., a sve u cilju pljačke rudnih i naftnih resursa.

  • Flash

    18. januar 2015 | 11:48

    Što sad' Nato ne plati raščišćavanje ovih područja? Samo znaju da uništavaju i truju' narod..bolesni zapad.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA