KO PSUJE U BANCI, OSTAJE BEZ STANA: Pročitajte pažljivo vaš ugovor o kreditu, nećete verovati šta piše!

 
  • 10

Odredba ugovora da ukoliko "korisnik kredita u poslovnim prostorijama banke ometa zaposlene u radu i remeti poslovni proces", koje pojedine banke imaju u ugovorima, što im je osnov da ga jednostrano raskinu, može i te kako fleksibilno da se shvati

Neprimereno ponašanje u prostorijama banke, ometanje službenika i procesa rada, klijente u Srbiji može da košta i raskidanjem ugovora o kreditu, pa i aktiviranjem hipoteke.

Odredba ugovora da ukoliko "korisnik kredita u poslovnim prostorijama banke ometa zaposlene u radu i remeti poslovni proces" koje pojedine banke imaju u ugovorima, što im je osnov da ga jednostrano raskinu, može i te kako fleksibilno da se shvati, piše Blic.

"Ometanje i remećenje" može da bude i glasno pričanje, smejanje, poprek pogled, psovka, ali i ozbiljne pretnje upućene službeniku banke.

Foto-Ilustracija: Profimedia Foto-Ilustracija: Profimedia

U najtežem položaju mogu da se nađu građani koji imaju stambene kredite, jer banka može da radkine kredit ukoliko "popreko pogledaju službenike", a onda se oni pozovu na ugovor i aktiviraju hipoteku.

A kada u ugovorima u kreditu pišu takve odredbe, kako smatra Dejan Gavrilović iz Udruženja "Efektiva", jasno je da banke to čine samo sa jednom namerom. 

- Po sistemu "ćuti i trpi", banka šalje poruku klijentu da posle potpisivanje ugovora ne sme da se žali - kaže Gavrilović za "Blic".

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

U pojedinim bankama su potvrdili da u svojim aktima o opštim uslovima poslovanja imaju odredbe u kojim slučajevima mogu jednostrano da raskinu ugovor s korisnikom kredita.

- To je stara odredba koju imamo zbog ranijih neprojatnih iskustava. Uostalom, niko ne bi trpeo maltretiranje svojih zaposlenih ili nasilje u svojim prostorijama, pa zašto bi banka onda to činila. To je način da se zaštitimo od onih koji ne plaćaju obaveze i pritom su nasilni - kažu u bankama.

Nedavno se desio slučaj da je u založnoj izjavi, koja se prilaže banci za stavljanje nekretine pod hipoteku, pisala odredba da će banka aktivirati hipoteku u slučaju neprimerenog ponašanja klijenta u prostorijama banke. Notar je odbio da overi tu založnu izjavu, a tek nakon njegovog prigovora, stavka je izbačena.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Miodrag Đukanović, predsednik Javnobeležničke komore, kaže za "Blic" da je neprihvatljivo da odredba za raskid ugovora piše u založnoj izjavi ili ugovoru o hipoteci.

- To može da bude predmet drugih postupaka, a nepristojno i krimialno ponašanje ne može da bude deo založe izjave. Javni beležnici su dužni da založna izjava sadrži sve elemente koje Zakon predviđa, a ponašanje stranke nije predviđeno ni zakonom o hipoteci, pa ni u kom slučaju ne može da bude deo založe izjave - izričit je Đukanović.

(Telegraf.rs)

Video: Srušila se zgrada u Napulju, iz ruševina izvukli tela dece

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bagzi

    9. januar 2015 | 10:31

    ma pazi Boga ti, da neće da im se klanjamo možda ? nema problema, psovke i uvrede mogu i posle posla...

  • Mos

    9. januar 2015 | 10:24

    Zelenasi sa radnom dozvolom

  • chantelle

    9. januar 2015 | 10:31

    Ma nije valjda? A sluzbenik banke ima pravo da povisenim tonom kompromituje klijenta pred svim prisutnima kako ne izmiruje na vreme svoje obaveze? Da ne pominjemo kolike su kamate na bilo koje kasnjenje...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA