Danas je Badnji dan i Badnje veče
Pravoslavni vernici u Srbiji obeležiće danas Badnji dan i Badnje veče na liturgijama u hramovima Srpske pravoslavne crkve i tradicionalnim porodičnim okupljanjem za posnom trpezom, pred Božić, hrišćanski praznik kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista.
Na ovaj dan, kojim počinje Božićno slavlje, najbitnije je širiti ljubav prema bližnjima i izmiriti stare nesuglasice i sva dugovanja. Badnje veče se provodi u krugu porodice kada se ukućani okupljaju i ostavljaju sve svoje obaveze.
Naziv je dobio po tome što se tog dana seče badnjak i donosi pred kuću, pored ulaznih vrata, gde stoji do uveče. Rano ujutru, pre izlaska sunca kreće se u šumu po badnjak koji se u gradovima se uglavnom kupuje, loži se vatra i peče pečenica. Uveče, kada padne mrak, domaćin sa sinovima unosi u kuću pečenicu, badnjak i slamu.
Na sto se postavlja božićna sveća i sito ili tepsija u koju domaćica stavlja četiri velike rumene jabuke, žito, kukuruz, novac, suve šljive i orahe. Sve to simbolično predstavlja želju za berićetom i dobrim životom u kući.
Večera je posna, najčešće se sprema prebranac, sveža ili sušena riba, kao i druga posna jela. Post ima simbol skromnosti, jer je Isus rođen u pećini, pa je običaj da trpeza ne bude obimna.
Danas se svi ovi običaji prilagođavaju gradskoj sredini. Hrastova grančica i mala količina slame stavljaju se ispod slavske ikone, a zatim se zapale sveća i kandilo, što simbolizuje vatru i ognjište, a kuća se okadi tamjanom.
Prva osoba koja uđe u kuću na Božićno jutro pali badnjak, a ukućani je daruju nekim odabranim poklonom u znak zahvalnosti.
(Telegraf.rs)
Video: Palo prvo ovogodišnje skijanje na Torniku, gužva kao u košnici: Sjajne slike zimske idile
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
M!N
Na danasnji dan pre godinu dana dobih najlepsi poklon na svetu.Moju bebu :-)
Podelite komentar
Darko
A ja saznao da mi je žena trudna...
Podelite komentar
Badnji dan u Gotovusa na kosmetu
U Gotovusa na kosmetu badnji dan praznuje se isto onako kako su to nekad radili nasi preci.U jutarnjim casovima ide se u obliznju gotovusansku sumu gde se sece badnjak koji se u vecernjim satima pali na platou doma kulture u Gotovusi uz prisustvo velikog broja ljudi.Za badnje vece spremaju se posna jela i to pasulj,riba,razne posne salate i mnogi drugi specijaliteti.
Podelite komentar