Evo koliko košta božićna trpeza na srpskim pijacama! (FOTO)

  • 0

Ekipa Telegrafa se prošetala do jedne beogradske pijace i već na samom ulazu videli smo prodavce sa spremnim badnjacima i pšenicom. Pored tradicionalnog buketa badnjaka, u ponudi su i razne kombinacije badnjaka sa pšenicom i lepo aranžirani badnjaci u drvenim kutijama.

Cene tradicionalnog badnjaka variraju od 30 do 100 dinara, dok su aranžmani skuplji - od 200 do 500 dinara. Pšenica košta od 50 do 100 dinara.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

S obzirom da je sutra Badnji dan kada je post obavezan, odmah smo se uputili u ribarnice na pijaci. Cene oslića se kreću od 290 do 400 dinara, pastrmka od 425 do 645 dinara, dok je šaran između 360 i 530 dinara.

Kako se za Badnji dan tradicinalno sprema prebranac, upitali smo prodavce koliko košta pasulj. Njegove cene se kreću od 300 do 400 dinara, dok je tetovac uglavnom 350 dinara. Ipak, prodavci smatraju da je ove godine prodaja znatno slabija u odnosu na prethodne godine.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Šta da vam kažem kada ljudi kupuju tetavac na 200 grama? Ljudi nemaju para - žale se prodavci.

Na pijacama je bogat izbor suvog voća, idealnog za post, pa tako kilogram suvih šljiva košta od 300 do 400 dinara, suvog grožđa 400, kajsija 1.100, a suve smokve koštaju od 500 do 600 dinara.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Takođe, tokom posta tražena je bundeva za pitu, a kilogram košta od 30 do 50 dinara.

Krompir košta između 50 i 70 dinara, domaći ajvar od 500 do 600 dinara, dok se domaća turšija može naći u pakovanju od 2.5 kilograma po ceni od 600 dinara.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Nakon Badnjeg dana sledi Božić kada ćemo moći da jedemo i meso, pa će vas verovatno zanimati da se cene pečenog svinjskog pečenja na pijacama kreću od 950 do 990 dinara, dok pečeno jagnjeće pečenje košta 1300 dinara. Za sve one koji kupuju samo meso i planiraju da ga peku sami, praseće pečenje košta 540, a jagnjeće 750 dinara.

Za one koji ipak više vole roštilj, cena pečenog mešanog mesa košta 590 dinara.

 Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Projino brašno na pijaci košta 100 dinara, a pšenično u marketima od 50 do 60 dinara kilogram.

Na pijaci takođe mogu da se nađu i sitni kolači po ceni od 500 dinara po kilogramu, a postoji mogućnost da kupite i pola kilograma za 250 dinara. Takođe možete da kupite posne kolače za Badnje veče.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Prodaja ide veoma loše, opšta besparica je - kaže prodavačica kolača.

Za Božić nikako ne treba zaboraviti piće, a cene vina se kreću od 230 dinara pa naviše. Pivo u dvolitrama može da se kupi za 170 do 200 dinara. Litar šljivivce u supermarketima košta 600 dinara, dok je loza 460 dinara.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Za one koji izbegavaju alkohol, ponuda sokova za Božić je takođe velika. Cene se kreću od 100 do 150 dinara, dok je najskuplji sok oko 200 dinara. Flaša kisele vode koja će vam pomoći da lakše svarite božićnu hranu koštaće vas oko 40 dinara.

(J. R.)

Video: IN MEMORIAM: Dragan Marković Palma

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA