Iran sprečio atentat na nuklearnog naučnika!

 
  • 2

Svrha napada je bila da se uspori napredak ove zemlje, a za koji Izrael sa sigurnošću oseća da je usmeren na proizvodnju nuklearnog oružja, i da zaplaši obučene i obrazovane Irance kako ne bi produžili nuklearni program

Jedan zvaničnik iranske Revolucinarne garde izjavio je da su elitne snage u poslednje dve godine omele pokušaj Mosada da ubije jednog od iranskih nuklearnih naučnika, prenose izraelski mediji izveštaje iranske novinske agencije Fars.

- U poslednje dve godine, cionistički neprijatelj (Izrael) je pokušavao da ubije jednog iranskog nuklearnog naučnika, ali je blagovremeno prisustvo bezbednosnih snaga (Revolucionarne garde) sprečilo terorističku operaciju - rekao je u subotu toj agenciji pukovnik Jakub Bakeri, zamenik glavnog oficira za vezu vazduhoplovnih snaga.

Foto-ilustracija: Tanjug/AP Photo Foto-ilustracija: Tanjug/AP Photo

Juna 2012. godine Iran je objavio da je uhapsio "sve elemente" umešane u ubistva pet iranskih nuklearnih naučnika, koja su se dogodila u prethodne dve godine. Fars je dodao da je pre tog hapšenja iranska obaveštajna služba uočila baze Mosada "unutar teritorije jednog o zapadnih suseda Irana", koje su obučavale i pomagale ubicama.

Izrael nikada nije zvanično komentarisao ta ubistva, ali su ih zapadni mediji, pozivajući se na izraelske obaveštajne izvore, pripisali Mosadu. U martu prošle godine američka TV mreza Si Bi Es (CBS) je izvestila da je administracija predsednika SAD Baraka Obame vrišila pritisak na Izrael da obustavi ubistva.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Dopisnik mreže Dan Raviv, ekspert za izraelske obaveštajne službe, izvestio je da je Mosad "nekoliko godina vodio kampanju ubistava uperenu na najviše iranske nuklearne zvaničnike".

- Svrha je bila da se uspori napredak koji je Iran postigao, a za koji Izrael sa sigurnošću oseća da je usmeren na proizvodnju nuklearnog oružja, i da zaplaši obučene i obrazovane Irance da se ne pridruže nuklearnom programu te zemlje - navedeno je u izvestaju CBS.

Raviv je izvestio da je najmanje pet nuklearnih naučnika ubijeno, mahom u eksploziji automobila bombi.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Neverovatno je da izraelske ubice nikad nisu uhvaćene, očito zbog davno uspostavljenih sigurnih kuća unutar Irana, iako je nekoliko Iranaca koji su možda pomagali Mosadu uhapšeno i pogubljeno - stoji u izveštaju američke mreže.

Navodi se da je izraelski premijer Benjamin Netanijahu, čak i pre pritiska Obamine administracije, naredio Mosadu da prestane s ubistvima, jer nije više hteo da rizikuje da se agenti "uhvate i obese," preneo je izraelski list Haarec.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Otvoren 67. Sajam knjiga u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA