PREMOTAVANJE 2014. U REGIONU: Bosna je gorela, Šiptari su divljali u Makedoniji, poplave su napravile haos, uvedeni gej brakovi (FOTO) (VIDEO)

 
  • 2

Kao i kod nas, i u regionu će 2014. godina ostati upamćena po katastrofalnim poplavama. Pored toga, u Hrvatskoj, Republici Srpskoj, BIH, i ostalim bivšim republikama nekadašnje SFRJ, bilo je i političkih skandala, hapšenja gradonačelnika, surovih zločina, protesta, a u jednoj od zemalja legalizovani su gej brakovi

Kao i u Srbiji i ovu 2014. godinu stanovnici regiona upamtiće po katastrofalnim poplavama. Najteže su bile pogođene Republika Srpska, Bosna i Hercegovina i Hrvatska. Takođe, vremenske nepogode pogodile su i Makedoniju.

Od krupnih političkih dešavanja treba istaći pobedu Milorada Dodika na izborima u RS, ali i hapšenje gradonačelnika Zagreba.

REPUBLIKA SRPSKA

JOŠ JEDNA POBEDA: Dodik ostaje predsednik Republike Srpske!

Foto: Tanjug/AP/Radivoje Pavicic Foto: Tanjug/AP/Radivoje Pavicic

Dodik, kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za tu poziciju u narednom mandatu pobedio je svog protivkandidata ispred koalicije Saveza za promene Ognjena Tadića.

Ipak, ono što će se sigurno najduže pamtiti jesu majske poplave. Republika Srpska pretrpela je štetu od poplava od oko 1,1 milijardu evra. U BIH je uništeno 7.500 kuća, a 80.000 ljudi je moralo da napusti svoje domove.

Foto: AP/Amel Emrić Foto: AP/Amel Emrić

Godinu će u RS osim po polavama pamtiti i po verbalnom ratu između premijera Turske Redžepa Tajipa Erdogana i predsednika RS Milorada Dodika.

Podsetimo, sve je krenulo Erdoganovom izjavom da bi svako ko na bilo koji način "dirne Bošnjake" protiv sebe imao "100 miliona Turaka".

U godini u kojoj je obeleženo 100 godina od Prvog svetskog rata, u RS je otvoren u Andrićgrad.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i reditelj Emir Kusturica, svečano su presecanjem crvene vrpce otvorili Andrićgrad. 

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

ĐOKOVIĆ KOD KUSTURICE: Andrić i Njegoš su najveći Srbi! (FOTO)

FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE

Priča koja je zapalila medije u celom regionu bila je ispovest Bošnjakinje M. M. iz Bijeljine koja je tvrdila da je bila Arkanova robinja.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

- Menjali su se danima na meni, dok nisam ostajala u besvesnom stanju. Muža više nisam videla. Šest meseci vodili su me Arkanu, bila sam njegova robinja. Iživljavao se na meni dok ne bih pala od nemoći, a onda bi me prepuštao drugima. Jedan dan mi je počupao svu kosu. Ruku je omotao kosom, čupao dok nisam ostala ćelava. On mi je rasekao i dojku bajonetom - ispričala je M.M.

BIH je početkom godine gorela! Masovni protesti, koje su mnogi mediji nazivali uvodom u "bosansko proleće", po ugledu na smene režima u afričkim zemljama, uzburkali su region. Nezadovoljni građani izašli su na ulice, bilo je sukoba sa policijom, a zapaljene su državne zgrade.

Foto: Tanjug/AP/Amel Emric Foto: Tanjug/AP/Amel Emric

U neredima u Bosni povređeno 219 ljudi! (VIDEO)

Korupcija i bahatost bosanskih političara naterala je građane širom BiH da izađu na ulice, zahtevajući da se zaustavi pljačka naroda. Prosečna plata u Bosni iznosi oko 400 evra, dok su primanja narodnih poslanika kreću od 3.000 do 6.000 evra.

HRVATSKA

U Hrvatskoj je, pored poplava koje su joj nanele veliku štetu, godinu svakako obeležilo i hapšenje gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.

Nakon što je u zatvoru proveo oko mesec dana njemu je odobreno da se brani sa slobode uz kauciju od dva miliona evra.

U Hrvatskoj su pred sam kraj godine održani i predsednički izbori. Aktuelni predsednik Hrvatske, socijaldemokrata Ivo Josipović ima veoma malu prednost u odnosu na kandidatkinju Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Kolindu Grabar Kitarović. Građani Hrvatske biraće budućeg predsednika u drugom krugu izbora, 11. januara

BRAVO, BRAĆO: Hrvatska pomaže poplavljenoj Srbiji!

U 2014. godini Hrvatska je usvojila zakon kojim dozvoljava sklapanje istopolnih brakova. U Zagrebu i Splitu obavljena su i dva gej venčanja. Prvo gej venčanje u Hrvatskoj održano je 5. septembra u prestonici zemlje.

Foto: Tanjug/ AP Foto: Tanjug/ AP

Da je 2014. imala i svoje lepše strane, pokazuje činjenica da se u Hrvatskoj sve više sklapaju mešoviti brakovi, između Srba i Hrvata.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Naypong Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Naypong

Iako je rat bio nemilosrdan prema svima, i između dva naroda izazvao osećaje netrpeljivosti i mržnje, posle određenog vremena ljubav je ipak pobedila.

MAKEDONIJA

U Makedoniji su sredinom godine izbili veliki protesti Albanaca, koji su u Skoplju, ali i u još nekim gradovima demonstrirali zbog presude u predmetu “Monstrum” kojom je šest Albanaca osuđeno na doživotne kazne zatvora zbog ubistva petorice mladića pred Uskrs 2012.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

ALBANCI: Palićemo Skoplje dok ne puste naše mladiće iz zatvora!

Prirodne nepogode nisu zaobišle ni Makedonce. Potresao ih je snažan zemljotres, nakon koga su usledile obilne padavine koje su izazvale poplave u Skoplju.

Foto: Telegraf.mk/Vlatko Perkovski Foto: Telegraf.mk/Vlatko Perkovski

Na sve to probudio se i vulkan Duvalo u selu Kosel pored Ohrida.

CRNA GORA

Crna Gora je 2014. bila pošteđena vremenskih nepogoda, a jedna od stvari koja je obeležila godinu u toj zemlji svakako su sankcije koje su vlasti u Podgorici uvele Rusiji.

Prvo uveli sankcije Rusima, a sad im krivo što ne mogu da izvoze pršutu!

Foto: Flickr/lassi.kurkijarvi/Alpha Foto: Flickr/lassi.kurkijarvi/Alpha

SLOVENIJA

U Sloveniji, najveći skandal u 2014. godini desio se u jednoj srednjoj školi u okolini Maribora u kojoj su učenici snimili kako direktor oralno zadovoljava profesorku matematike.

SEKS SKANDAL: Direktor oralno zadovoljio profesorku matematike, učenici sve snimili! (EKSPLICITNI VIDEO 18+)

Nedugo zatim, direktor te škole je izvršio samoubistvo, a prema pisanju medija, učenici će zbog toga odgovarati.

(Telegraf.rs)

Video: Koncert Konstrakte i benda Zemlja gruva u Sava Centru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SRBIN IZ RS-a

    5. januar 2015 | 15:27

    A ove godine glavni grad Srbije ce biti Banjaluka

  • аконкагва

    5. januar 2015 | 13:00

    Обележило је и то што на завршном мастерсу није "присуствовао" комшија Чилић због већ познатих обавеза око спремања новог албума са својим омиљеним певачем :) те је Новаку олакшан пут за освајање трофеја. :) :) :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA