HUMANO MULJANJE: Neko je zarađivao na bolesnoj deci!

 
  • 5

Fond za lečenje teško bolesne dece o kojem brine država do sada je primio samo šest zahteva za lečenje dece u inostranstvu, a pre njegovog osnivanja pokrenuto je barem nekoliko desetina akcija, u kojima su sakupljene stotine hiljada evra pomoći, za koje nije bilo kontrole

Novoosnovani Fond za lečenje teško bolesne dece definitivno je isključio mogućnost zloupotreba prilikom organizovanja humanitarnih akcija, a najnovija saznanja Informera produbljuju sumnje da je takvih slučajeva u prošlosti i te kako bilo.

Naime, Fond o kojem brine država do sada je primio samo šest zahteva za lečenje dece u inostranstvu, a pre njegovog osnivanja pokrenuto je barem nekoliko desetina akcija, u kojima su sakupljene stotine hiljada evra pomoći, za koje nije bilo transparentne kontrole.

Vrhunac je slučaj "Ognjanović", koji je ispitivala policija i gde i dalje ne postoje jasni podaci o tokovima  2,6 miliona evra koji su sakupljeni u najvećoj humanitarnoj akciji u istoriji Srbije. Saznjanja Informera pokazuju, a sagovornici potvrđuju da sve ove činjenice bude sumnju u to da je u prošlosti neko zarađivao na muci bolesne dece i njihovih roditelja.

Prema rečima sagovornika Informera, koji je dobro upućen u rad Fonda, od njegovog osnivanja bitno je smanjen broj zahteva za finansiranje lečenja bolesne dece.

- Otkako je Fond  osnovan, primljeno je samo šest zahteva za lečen je dece u inostranstvu i još dva za koje je postojala mogućnost lečenja u Srbiji. Međutim, veoma je zanimljivo da je ore osnivanja ove institucije, u kojoj država brine o svakom uloženom dinaru, bilo na desetine taznih akcija za prikupljanje pomoći bolesnoj deci. Često se tu baratalo nekim nerealnim sumama, a kasnije se ispostavilo da je za lečenje bilo potrebno znatno manje. Kako je moguće da je ranije bilo toliko apela za pomoć, a da je sada novac potreban  samo za lečenje šestoro dece? Ti podaci samo produbljuju sumnju da je ranije neko pokušavao da zaradi na bolesnoj deci - kaže dobro obavešteni sagovornik Informera.

Ovu tezu potvrdio je i Saša Savić, otac male Une, koji je 119. 000 evra preostalih od lečenja njegove ćerke uplatio u Fond. Upitan da prokomentariše to što roditelji Tijane Ognjanović odbijaju da krenu njegovim primerom i vrate novac preostao od lečenja, izneo je zanimljivu teoriju.

- Verujem da je u slučaju Ognjanovića neko važan upetljao prste, jer bi svaki roditelj pomogao drugome ukoliko bi imao višak para.

Sa Savićem se slaže i Dragan Nešić, otac petogodišnje Dine iz Aleksina, koja boluje od cerebralne paralize. Njenim roditeljima nedostaje nešto manje od 3. 000 evra za lečenje.

- Sumnjiva je ta priča sa Ognjanovićima, jer bi svako normalan pomogao, čak i odraslom čoveku, a kamoli detetu. Mnogi humanitarci su dali novac ya moje dete i mi im uvek pošaljemo zahvalnicu sa Dininim crtežom, iako za većinu tih ljudi i ne znam kako izgledaju kaže Nešić.

 

S druge strane, članica Nadzornog odbora Fonda za lečenje teško bolesne dece Dragana Ćorić tvrdi da su i najmanje finansijske malverzacije u državnom fondu nemoguće.

-Novac koji se uplaćuje u državnom fondu ide direktno na podračun Ministarstva zdravlja, za svaki dinar se zna kada je uplaćen, jo ga je uplatio. O svim uplatama podnose se izveštaji, a rad Fonda najverovatnije će kontrolisati i revizori. Uz sve to, država ima obavezu i da puni ovaj Fond, tako da ne postoji mogućnost da u njemu neće ostati sredstava - kaže Ćorićeva i ističe da negativna iskustva iz prošlosti ne treba da nas spreče da budemo humani i da i dalje treba da uplaćujemo novac u ma koji fond.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar pozvao je juče roditelje Une Savić kako bi se zahvalio zato što su u državni Fond za lečenje dece uplatili 119. 000 evra, otkrio nam je Unin otac, Saša Savić.

- Presrećan sam, Lončar mi je pov ratio veru u državu. Ranije su za lečenje šestoro dece bili potrebni meseci, a danas se to završava očas posla. Jako sam se iznenadio kada se ministar predstavio, ali me je ubrzo preplavilo divno osećanje jer je samo želeo da se zahvali mojoj porodici i da mi objasni da je zbog novca koji sam uplatio lekarska komisija već zasedala kako bi šestoro mališana bilo poslato u inostranstvo - rekao je Savić.

Podsetimo, za Unu Savić koja je izlčena od leukemije, sakupljeno je 180. 000 evra, a sav novac koji je preostao od lečenja, njeni roditelji su dali za spas druge dece.

(Telegraf.rs / Izvor: Informer)

Video: Privremene insitucije u Prištini ulicu u Banjskoj nazvale po poginulom albanskom policajcu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • @@@

    19. decembar 2014 | 14:32

    Unini roditelji su veliki LjUDI. Neka BOG DA da njihova Una sasvim ozdravi i da ovi teški dani ostanu iza njih, kao sećanje na jedan strašan period njihovog i njenog života.

  • ritza

    19. decembar 2014 | 10:52

    O KAKO SE TO DOBRO KORISTI .PA TU IM JE UVEK SIGURNA ZARADA. I NE BOJE SE BOGA I NE BOJE SE NICEGA. I MIRNO SPAVAJU I IMAJU DECU...

  • M!N

    19. decembar 2014 | 12:46

    Sve se vraca sve se placa...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA