Državne hartije na Beogradskoj berzi?

 
  • 0

Ministarstvo finansija sa domaćim tržištem kapitala pregovara o trgovini državnim hartijama

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Goran Radosavljević najavio je da se sa Beogradskom berzom pregovara o tome da na njoj bude trgovano državnim hartijama.

- Brzina izlaska državnih hartija na berzu zavisi od dogovora oko mogućih troškova - rekao je Radosavljević, i dodao da je Beogradskoj berzi poslata ponuda, a čeka se odgovor.

Prema važećim tarifama, iznošenje na berzu državu bi mnogo koštalo, tačnije 40 do 50 miliona dinara na mesečnom nivou, izneo je Radosavljević.

Državni sekretar je objasnio da je dosadašnji stok emitovanih državnih hartija od vrednosti dostigao pet milijardi evra, a da je samo za ovu godinu planirana emisija vredna više od milijardu evra.

Radosavljević je naglasio da je razvoj tržišta kapitala veoma važan, te da je potrebno da bude ojačano novim hartijama od vrednosti.

- Bez stvarnog razvoja tržišta kapitala, dužničkih i državnih hartija od vrednosti, nema berze. Ukoliko do toga ne dođe, ne očekujem ni da se u narednim godinama pojavi preduzeće koje će ići na berzu da bi se finansiralo - naveo je Radosavljević.

(Tanjug)

Video: Stop rasizmu! U Beogradu održana šetnja sa porukom u znak sećanja na ubistvo Roma Dušana Jovanovića

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA