Ministar privrede: Svi da se ugledaju na Pošte Srbije!

Na konferenciji "Javna preduzeća i tržišna konkurentnost u Srbiji" Željko Sertić, pored Pošte Srbije, pohvalio i Elektroprivredu Srbije i Elektromrežu Srbije i pozvao zaposlene u javnom sektoru da se ne plaše otkaza. Pošte uplatile u budžet 2.144.000 evra i smanjile broj direktora sa 98 na 33

  • 0

Zaposleni u javnom sektoru ne treba da se plaše otkaza, poručio je ministar privrede Željko Sertić istakavši da za to nema razloga, jer javna preduzeća najpre moraju da se reorganizuju, a eventualni viškovi će biti utvrđeni na osnovu ozbiljnih analiza.

Sertić je, na konferenciji "Javna preduzeća i tržišna konkurentnost u Srbiji" u Press centru, rekao da se sada ne zna koji su i da li ima kadrova koji su na ta mesta dolazili preko političkih partija, i rodbinskih veza.

- Ja sam prvi za to da se neradnici otpuste, ali kako ćemo, bez analize, znati ko su ti ljudi, rekao je on.

Ministar privrede je na konferenciji posebno istakao način rada Pošte Srbije, a pohvalio je i Elektroprivredu Srbije i Elektromrežu Srbije, koje su, kako kaže, napravile ozbiljne strategije razvoja. On je dodao da su neka javna preduzeća ukupno gledano na stubu srama svojom zaslugom, a sada bi trebalo da im se pomogne da promene način upravljanja i uvedu novu metodologiju i kao najbolji primer dao je upravo kompaniju Pošte Srbije.

Direktor Javnog preduzeća Pošte Srbije Milan Krkobabić izjavio je na da to preduzeće ne planira da otpušta zaposlene, već da uradi preraspodelu i prekvalifikaciju unutar firme.

- Prebacićemo kadar iz sektora gde imamo višak u one sektore gde nam nedostaju radnici, naravno, uz prekvalifikaciju, rekao je Krkobabić, i dodao:

- Mi smo spremni, ne bojimo se konkurencije, jer kada se takmičimo sa najjačima to je samo izazov da budemo još bolji. Kad je u pitanju dilema - "država: vlasnik ili ne" poenta je u tome kako se upravlja nekim preduzećem i koliko ono zarađuje. Pošta je učesnik najoštrije tržišne utakmice, i takmiči se sa najjačim svetskim igračima, ali je i profitabilna i društveno odgovorna kompanija koja neprestano obara rekorde po uplati dobiti (krajem novembra uplaćeno je 2.144.000 evra u budžet Srbije - prim. ur.)

Krkobabić je na konferenciji prezentovao novu makroorganizaciju Pošte koja ima funcionalni pristup i izvođenje odgovornosti, a ovom promenom je predvđeno da se broj direktora u ovoj kompaniji smanji sa 98 na 33.

Sertić je naveo da će izvestan broj ljudi iz javnih preduzeća odlaziti u penziju, ali i da će deo zaposlenih preći u privatan sektor. Govoreći o načinu rada u javnim preduzećima, on je rekao da je pomena percepcije rada važna stvar.

- Nijedno preduzeće ne može da ostane bez kadrova, ali važno je da li oni zaposleni koji tu ostanu rade punim kapacitetom. Da se ne dašava da rade samo sa 30 odsto kapaciteta, rekao je Sertić, odgovarajući na novinarska pitanja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA