Crne tačke krive za udese u samo 0,5 odsto slučajeva!

 
  • 2

Broj saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom znatno se smanjio od kada je uveden novi Zakon o saobraćaju. Iz JP Putevi Srbije poručuju da je posebna pažnja usmerena na identifikaciju i sanaciju opasnih mesta

I pored novog Zakona u saobraćaju, mnogi imaju utisak da se broj saobraćajnih nezgoda ne smanjuje i najkritičnije je na Ibarskoj magistrali, a JP Putevi Srbije ističu da je najveći broj crnih tačaka na drumovima u našoj zemlji sređeno.

Deonice sa najvećim brojem saobraćajnih nesreća su obeleženi crnim tačkama, ali nakon svake nove vesti o tragediji na putu, sve oči su uprte u JP Putevi Srbije.

Razlog za takvu reakciju ljudi je ta što je jedna od obaveza ovog javnog preduzeća definisana Zakonom o javnim putevima i Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevi koje se odnosi na obezbeđenje trajnog, neprekidnog i kvalitetnog održavanja i zaštite državnog puta i obezbeđenje nesmetanog i bezbednog odvijanja saobraćaja.

Baš iz tog razloga, JP Putevi Srbije posebnu pažnju je posvetilo bezbednosti u saobraćaju na državnim putevima, posebno u periodu poplava, vršeći obustave saobraćaja i izmene režima kako bi svim učesnicima obezbedili bezbedno odvijanje saobraćaja.

Za ovo preduzeće je prioritet bezbednost pored škola, a zajedno sa Ministarstvom građevinarstva i infrastrukture i Agencija za bezbednost saobraćaja rade na akciji bezbednosti dece pored škola uz postavljanje zaštite, saobraćajne signalizacije i opreme u blizini istih.

JP Putevi Srbije je posebnu pažnju posvetilo identifikaciji i upravljanju (sanaciji) opasnih mesta, odnosno crnih tačaka na putevima, što se tretira kao važan segment rada u oblasti bezbednosti saobraćaja i nalazi se u usvojenoj Politici bezbednosti saobraćaja na putevima Srbije.

Prema poslednjim istraživanjima koja su rađena 2010. godine, crnih tačaka u Srbiji je bilo na 262 lokacije, i u najvećoj meri su sanirane.

Evidencija o saobraćajnim nezgodama, kao i o broju povređenih i poginulih osoba kao i posledicama istih u nadležnosti je MUP-a Srbije i Agencije za bezbednost saobraćaja, a prema njima, broj udesa na koje je uticalo stanje na putu iznosi od 0-0,5 odsto.

Od kada je usvojen novi Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima, broj saobraćajnih nezgoda sa smrtnim ishodom je znatno smanjen i to sa 1.275 koliko je bilo 2001. godine, na 650 poginulih lica 2013, što je jasno prikazano i u infografiku iznad.

(M. Bojić)

Video: Godišnjica rođenja Nadežde Petrović obeležena putem specijalne projekcije na Kuli Beograd

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA