Japan razmišlja o obaranju severnokorejske rakete

 
  • 0

SAD, Japan i Južna Koreja smatraju da lansiranje rakete predstavlja kršenje međunarodnih obaveza, dok Pjongjang tvrdi da njihov kosmički program ima miroljubiv karakter

Ministar odbrane Japana Naoki Tanaka upozorio je da bi Tokio mogao da uništi severnokorejsku raketu čije lansiranje Pjongjang planira za sredinu aprila, ukoliko bude predstavljala opasnost po japansku bezbednost.

"Razmišljam o naredbi Snagama za samoodbranu da je obore", rekao je Tanaka obraćajući se poslanicima, govoreći o tome šta bi vojska mogla da učini ukoliko bi severnokorejska raketa prolazila japanskim vazdušnim prostorom.

On je prilikom posete vazduhoplovnoj bazi u Ibaraki rekao da se Snage za samoodbranu pripremaju za moguće presretanje rakete "kao i 2009. godine, kada je snagama naređeno da obore raketu ako bude pretila japanskoj bezbednosti".

Demokratska Narodna Republika (Severna) Koreja (DNRK) planira da povodom 100. godišnjice rođenja severnokorejskog "oca nacije" Kim Il-sunga, lansira satelit, kako se očekuje pomoću balističke rakete-nosača. SAD, Japan i Južna Koreja smatraju da lanisranje rakete predstavlja kršenje međunarodnih obaveza i rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koje zabranjuju da DNRK lansira rakete uz upotrebu balističkih tehnologija. Pjongjang tvrdi da severnokorejski kosmički program ima miroljubiv karakter.

(B.T. / Tanjug)

Video: Otvoren Sajam pirotskog sira i kačkavalja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA