HVALA OTPISANIMA: Otvorena izložba posvećena kultnoj seriji

 
  • 8

Izložbu čine memorabilije iz serijala - fotografije i periodika iz vremena najveće popularnosti "Otpisanih" i njenih protagonista, 14 stripova iz 1978. godine nazvanih po epizodama "Kruger", "Most", "Vodovod", album sa sličicama, odevni predmeti glumaca...

Izložba "Hvala Otpisanima", posvećena seriji koja je obeležila odrastanje brojnih generacija i zbog koje su ulice bile puste, otvorena je danas u Domu omladine povodom obeležavanja 70 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Izložbu čine memorabilije iz serijala - fotografije i periodika iz vremena najveće popularnosti "Otpisanih" i njenih protagonista, 14 stripova iz 1978. godine nazvanih po epizodama "Kruger", "Most", "Vodovod" ... album sa sličicama, odevni predmeti glumaca...

Izložena je i knjiga scenariste serije Dragana Markovića, spoj stvarnih i izmišljenih događaja iz okupiranog Beograda, po kojoj je serija nastala.

Serija, snimana 1974. godine u režiji doajena TV režije Aleksandra Ace Đođevića, prati avanture mladih ilegalaca, među kojima su Prle i Tihi, za vreme Drugog svetskog rata. Prleta i Tihog glumili su Dragan Nikolić i Voja Brajović. Zbog velike popularnosti serije snimljen je nastavak serije - "Povratak otpisanih".

Otvaranje izložbe, bilo je i polazna tačka za šetajuću turu "Tragom Otpisanih" čiji je vodič koautor izložbe novinar Zoran Panjković.

Tura obuhvata najvažnije gradske lokacije na kojima je snimana kultna serija kao što su Delijska ulica, gde su živeli "Otpisani", stepenice na Kosančićevom vencu gde je čuveni kaskader Bata Kameni lupio šamar Prletu, ulica Zmaja od Noćaja u kojoj je ubijen i pravi Kosmajac.

Dvočasovna tura, koja uključuje i pristanište, Savamalu, završava se u zgradi Arhiva Srbije, gde je bila "smeštena" Specijalna policija i njen šef Kriger u maestralnom tumačenju Steve Žigona. Takođe, na video-bimu, posetioci imaju prilike da vide i čuju šta su o kultnoj seriji govorili neki od njenih aktera, Dragan Nikolić, Voja Brajović, Zlata Petković i drugi.

Istovremeno, na spoljnom staklu Doma omladine, koji danas obeležava 50 godina postojanja, sugrađani mogu da vide strip table sa temom "Oslobođenje od fašizma".

Prvi put na jednom mestu jedan uz drugog stoje strip junaci kao što su Prle i Tihi, Mirko i Slavko, poručnik Tara i ostali "štampani" borci i oslobodioci.

(Telegraf.rs / Beta)

Video: Ministar Lončar obišao Klinički centar Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saša

    18. oktobar 2014 | 21:11

    Do kada traje izložba? Zna li neko?

  • Mirko

    18. oktobar 2014 | 20:54

    Serija vrh vrhova,i to bi gledao non-stop,a ne ove indiske gde se uhvati za bravu u ponedeljak a vrata otvara u petak. Boze dokle smo stigli nepise nam se dobro.

  • Vojvoda

    19. oktobar 2014 | 16:56

    Boljsevicka propaganda i falsifikovanje istorije nece promeniti istinu. Oni su ovde dovedeni da bi ponizili i unistili Srbiju i pravoslavlje. Sramotno je prikrivanje cinjenica i rehabilitacija krvoloka koji su senlucili Srbijom 50 godina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA