Rado idu Srpkinje u vojnike!

 
  • 9

U Srbiji je svaki jedanaesti pripadnik oružanih snaga žena, a ministarstva odbrane država zapadnog Balkana poslednjih nekoliko godina aktivno rade na njihovom privlačenju za vojni poziv

Studija "Položaj žena u oružanim snagama država zapadnog Balkana", koja je predstavljena u Domu Vojske Srbije u Beogradu, pokazala je da su žene najmanje zastupljene u mornarici, 0,69 odsto, u vazduhoplovstvu i protivvazduhoplovnoj odbrani - između 1,5 i 4,89 odsto, i u kopnenoj vojsci između 3,85 i 4,93 odsto.

One su, kako se dodaje, najviše zastupljene na najnižim pozicijama u hijerarhiji s obzirom da je vojno školovanje tek odnedavno otvoreno za žene.Statistički gledano, žene su najviše zastupljene u drugim službama u oružanim snagama, poput civilnih lica u vojnoj službi, medicinskog i administrativnog osoblja, vojne policije, rezervista sa punim ili polovinom radnog vremena...

U toj kategoriji, kako se navodi u studiji koja je urađena uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i ministarstava odbrane Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije, žene su zastupljene između 9,81 odsto i 41,24 odsto.

Prema rečima državnog sekretara u Ministarstvu odbrane Srbije Zorana Ðorđevića, rodna ravnopravnost i ravnomerna zastupljenost žena i muškaraca predstavljaju temeljno pravo i vrednost svakog društva, zbog čega je Srbija 2010. usvojila Nacionalni akcioni plan za primenu Rezolucije 1325 Ujedinjenih nacija – Žene, mir i bezbednost.

Srbija se time svrstala u krug zemalja koje primenjuju standarde i preporuke Ujedinjenih nacija, Evropske unije u pogledu rodne ravnopravnosti, ocenio je Ðorđević. On je istakao da su aktivnosti Ministarstva odbrane na promociji vojnog poziva dovele do toga da se poveća želja kod žena za upisom u Vojnu gimnaziju, Vojnu akademiju i Vojnomedicinsku akademiju.

Koordinatorka i stalna predstavnica UNDP u Srbiji Irena Vojačkova Solorano izjavila je da podatke o položaju žena u oružanim snagama ne treba prihvatiti olako, jer je to, kako je rekla, politika koja se menja.

- Nastavićemo da podržavamo ovakve događaje koji će promeniti način razmišljanja u vezi sa ovom temom, jer se svet sastoji i od žena i od muškaraca i ako želimo da oružane snage efikasno štite, u njima moraju da budu i muškarci i žene -  poručila je Solorano.

Studija "Položaj žena u oružanim snagama država zapadnog Balkana" urađena je u okviru projekta "Podrška integraciji načela rodne ravnopravnosti u reformi sektora bezbednosti na zapadnom Balkanu", a izdale su je kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Centar za kontrolu lakog naoružanja u jugoistočnoj i istočnoj Evropi (SEESAC).

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Video: Stop rasizmu! U Beogradu održana šetnja sa porukom u znak sećanja na ubistvo Roma Dušana Jovanovića

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sb.sb

    14. oktobar 2014 | 17:38

    jedva čekam da idem u vojsku i da vidim šta je toliko strašno pa naši momci ne žele u vojsku

  • cc

    14. oktobar 2014 | 17:19

    Obicna glupost sto se mene tice i to sve zbog kao prava zena, a i drugo Srbija nemoze da izdrzava vojsku a ne vidim svrhu zasto bi neko sluzio vojni rok u ovakoj drzavi, moj matori je bio ratistima i sad nacionalne manjine imaju vise prava od onih koji su se borili i branili zemlju, i ovo mislim da je cista glupost sada ce sve vise zene sluziti u vojsci od muskaraca, nek se prijave u pesadiju, specijanim jedinicama pa nek vide kako je prolaziti obuku, nisu zene za rat, mozda za administraciju i takve poslove

  • Ratko

    14. oktobar 2014 | 19:12

    Ja volim zene u uniformi uh uh

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA