Republika Srpska dobija izlaz na more?

 
  • 4

Sutorina je primorsko mesto koje je do 1948. godine bilo deo Bosne i Hercegovine, a zatim je partijskim dogovorom dato Crnoj Gori. Da li će ono sad biti u sastavu Republike Srpske?

Mesto Sutorina se nalazi na izlazu na otvoreno more u Crnoj Gori i više stotina godina je bilo suvereni deo BiH, sve do 1948. godine. Nezvaničnim dogovorom partijskih drugova Đure Pucara Starog iz BiH i Blaže Jovanovića iz Crne Gore, Sutorina je "zamenjena" za oblast Lovišta na Sutjesci.

Vlast BiH je oduvek delovala nezainteresovano za problem Sutorine, pa je on spominjan tek s vremena na vreme. Tada je postalo izvesno da će ovo mesto pripasti Crnoj Gori, a sa tim otpada i mogućnost da BiH dobije otvoren izlaz na more.

- Taj problem mi sami nećemo moći da rešimo jer Crna Gora poseduje Sutorinu praktično od 1948. A oni je neće dati dobrovoljno i to onda mora da ide pred međunarodnu arbitražu - objasnio je Suad Kurtćehajić. Kurtćehajić je profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu i smatra da bi predaja Sutorine Crnoj Gori bila veleizdaja.

Procedura koju je BiH pokrenula, a tiče se zaključivanja ugovora o državnoj granici između njih i Crne Gore, je prekinuta. Oni objašnjavaju da će do realizacije svakako doći, ali još nije precizirano kada.

- Mi do sada još nismo dobili nikakav dokument koji bi se ticao formiranja pregovaračkog tima za razgraničenje. Verujem da će o tome razgovarati neki budući saziv parlamenta - izjavio je Zvonko Jurišić, zamenik predsedavajućeg ove komisije. I on smatra da Sutorina treba da pripadne BiH.

Profesor Kurtćehajić smatra da je sve u rukama političara BiH i da niko nema pravo da preda to mesto.

- Ti izlazi su potvrđeni ranije na Berlinskom kongresu 1878. godine - ističe Kurtćehajić.

(Telegraf.rs)

Video: Ambasadorka Srbije u Izraelu na godišnjicu masakra: Užasi počinjeni tog dana su nezamislivi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA