Naši mesari umaču meso u kamilicu da ne smrdi?
- Jedna od najčešćih varijanti je da se meso kojem je istekao rok upotrebe, iako je to strogo zabranjeno, zaledi, pa ponovo odledi i prodaje kao sveže. Nekada se to dešava i više puta - kaže jedan od beogradskih mesara
Meso "obogaćeno" vinobranom, limuntusom i vitaminom C koji služe da bi se produžio rok trajanja, u Srbiji se prodaje kao sveže meso.
Kako piše "Alo", kako bi se izgubio neprijati miris od dugog stajanja, pileće, svinjsko i juneće meso se umaču u čaj od kamilice. Kako bi kupcima delovalo kao da je meso tek izašlo iz klanice u pojedinim mesarama, frižideri imaju crveno ili ljubičasto svetlo.
- Sve je više mesara u kojima jesvetlo u frižideru ljubičaste boje. Ono služi da bi meso kojem je istekao rok upotrebe ili je pri kraju, delovao sveže. Kada kupac kupi meso i dođe kući tada je već kasmno. Poznato je i da se meso umače u čaj od kamiliceda bi se izgubio miris ili valja u pikantne začine i prodaje kao specijalitet. Iako je takvo meso izgubilo na nutritivnoj vrednosti, potrošačima se prodaje po ceni kao da je najbolje - otkriva predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Popović.
On smatra da su ovakve prevare moguće jer su veterinari davno uništili svoju strukturu, pa kontrole na terenu praktično i da nema.
- Jedna od najčešćih varijanti je da se meso kojem je istekao rok upotrebe, iako je to strogo zabranjeno, zaledi, pa ponovo odledi i prodaje kao sveže. Nekada se to dešava i više puta... Od takvog mesa se prave i ćevapi i pljeskavice, jer se u smesu dodaju začini, koji maskiraju promenu bije i mirisa. U konzervisano meso se, kako bi se sprečio razvoj mikroorganizamadodaju nitriti, koji lako oksidirajuzbog čega u izvesnoj meri mogu biti i toksični - kaže jedan od beogradskih mesara koji se ogradio da to ne radi.
Ove prevare su moguće jer u Srbiji ne postoji sistemski monitoring mesa, kao ni odgovarajuća i kontinuirana laboratorijska ispitivanja kvaliteta mesa, kaže doktor veterinarske medicine Miroslav Stojšić.
(Telegraf.rs)
Video: Gastroenterolog dr Saša Perić: Nadimanje, bolovi u stomaku, prejedanje, koji simptomi su alarm
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
brana
Pa kad se vec sve to zna hoce li biti reakcije ili je dovoljno da znamo da nas truju i to je to?
Podelite komentar
peacemaker84
Gospode dragi !!!
Podelite komentar
Љиљана
Ко увози то смрдљиво месо, тај сигурно добије новчану добит, а онда нема инспекције, можда дели са месарима? Ко би то знао, може ли се томе стати на пут, и где је ту држава, можда и она ту има 'ћара'?
Podelite komentar