PRESTONICA TIKVI: U Kikindi održani 29. "Dani ludaje" (FOTO)

 
  • 0

Ekipa Telegrafa posetila je “Dane ludaje”, manifestaciju koja svake godine okupi veliki broj posetilaca iz svih delova zemlje al ii mnogobrojne goste iz inostranstva. Evo kako je sve izgledalo

Svake godine, sredinom oktobra, Kikinda postane centar Evrope na nekoliko dana i to zahvaljujući manifestaciji koja proslavlja plodove tikve. Ove godine, održano je 29. izdanje "Dana ludaje".

Na bivšim južnoslovenskim prostorima ova biljka je znana kao tikva ili bundeva, ali samo u ovom delu Vojvodina zovu ludajom, otuda i naziv velike banatske manifestacije. Inače, "Dani ludaje" važe za jednu od najvećih događaja u Vojvodini koji za samo tri dana okupi oko 40 hiljada ljudi.

- Manifestacija je iz godine u godinu imala sve više sadržaja pa je tim pre, bila sve posećenija. Sledeće godine ćemo se truditi da manifestacija bude još bogatija, jer će to biti jubilej. Želja nam je da ovu manifestaciju podignemo na jedan viši nivo - kaže Saša Tanackov, Sekretar za lokalni i ekonomski razvoj i turizam.

Svojim razvijanjem, od skromne gradske priredbe, stvorena je manifestacija koja promoviše sve turističke, ali i privredne i kulturne potencijale Opštine Kikinda, kao i vrednosti ove severnobanatske sredine.

- "Dani ludaje" su jedan od dokaza da Kikida ima šta da ponudi a posebno smo ponosni na činjenicu da bogati sadržaj privlači veliki broj onih koji nisu iz ovog grada. Ova manifestacija ima sad već jednu dugu tradiciju. Imamo goste iz mnogih drugih zemalja, što doprinosii značaju našeg grada - kaže predsednik opštine Kikinda, Pavle Markov.

"Dani ludaje" traju svega tri dana, ali su nakon 29 godina održavanja postali sinonim za ovaj grad. Trodnevna turističko-ugostiteljska manifestacija ima nekoliko svojih segmenata, a sve počinje u petak kada se održavaju različita stručna predavanja o uzgoju tikava, druženja i koncerti. Drugi dan je rezervisana za centralni događaj manifestacije - takmičenje za najtežu i najdužu tikvu.

Za vreme trajanja ove manifestacije, posetioci imaju priliku da kupe mnoge ručno izrađene suvenire, domaće slatkiše i ukrasne ludaje.

Pogledajte kako je izgledalo ovogodišnje izdanje "Dana ludaja":

(Mihajlo Pavić)

Video: Godišnjica rođenja Nadežde Petrović obeležena putem specijalne projekcije na Kuli Beograd

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA