"Kako grad pamti" u galeriji FLU (FOTO)

 
  • 0

Na projektu je učestvovalo četrdeset sedam studenata master studija, koji su kroz individualni ili grupni rad preispitivali vremensko-prostorna preplitanja određenog dela grada, njegovo istorijsko i kulturno nasleđe, ali i pečate koje je na grad ostavljala istorija svakodnevice ili andergraund kultura

Sinoć je u galeriji FLU otvorena kolektivna izložba studenata prve godine master studija Fakulteta likovnih umetnosti. Projekat „Kako grad pamti“ pokrenut je kao teorijsko-praktični projekat pod vođstvom profesora Jelene Todorović. Tokom letnjeg semestra 2014. godine studenti su imali zadatak da istraže staro jezgro Beograda i da ispituju realne i imaginativne granice grada, a izložba predstavlja rezultate do kojih su došli preispitivanjem urbanog prostora.

- Ovo je prvi put da se u okviru master studija na Fakultetu likovnih umetnosti, na predmetu Istorija umetnosti, radi jedan naučno-umetnički projekat. Ideja je bila da studenti prouče koncept vremena i prostora na primeru prostora grada, i to samo običnog gradskog prostora, već najstarijeg jezgra grada Beograda, koje postoji još od rimskih vremena -  kaže profesor Jelena Todorović, i dodaje da su studenti imali potpunu slobodu u radu i izboru izražajnih sredstava, ali i u izboru prostora, te se osim Beograda na izložbi mogu videti i sećanja Valjeva, Užica, Negotina...

Na projektu je učestvovalo četrdeset sedam studenata master studija, koji su kroz individualni ili grupni rad preispitivali vremensko-prostorna preplitanja određenog dela grada, njegovo istorijsko i kulturno nasleđe, ali i pečate koje je na grad ostavljala istorija svakodnevice ili andergraund kultura.

- Bilo je sjajno raditi na ovakvom pionirskom projektu. Svideo mi se interdisciplinarni pristup, predavanja, šetnje po gradu. Ja sam u ovaj projekat i uključena zahvaljujući mom istraživanju Užica, grada iz kog potičem, koje sam radila kada sam bila prva godina mastera na FLU. Doživljaj grada, prostora i stanovništva se dosta menja kada počnete da čitate o tome, da primećujete detalje. Kroz proučavanje mikroistorije jednog grada ili kvarta mnogo toga saznajete o istoriji celog naroda i područja, ali kroz jednu topliju, intimniju prizmu, i to je za nas radoznale uvek sjajno - kaže Milena Milivojević, jedan od učesnika projekta.

Umetnička rešenja studenata kreću se od sasvim konkretnih do apstraktnih razmatranja prostora i svega onoga što čini njegov kontekst – bio to simbolički potencijal ili istorijsko nasleđe i pozivaju na preispitivanje intimnog, emotivnog odnosa posmatrača prema prikazanim prostorima.

Izloženi radovi studenata pokazuju da se sećanje grada ne ogleda samo u arhitekturi objekata koji su odoleli zubu vremena, već ga čine legende i predanja, ljudi koji su tu živeli i stvarali, zvukovna ili literarna istorija ulice, grafiti...

Raznovrsnost odgovora na preispitivanje prostora grada ogleda se i u tehnikama, te se na izložbi pored fotografija, skulptura i crteža, može videti i dugometražni dokumentarac, animacija, instalacija i kolaž.

Izložbu možete pogledati do 13. oktobra u prostorijama Galerije FLU u Rajićevoj 16.

(Telegraf.rs)

Video: Porodice gardista ubijenih na Topčideru položile vence na mestu njihovog stradanja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA